Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ: ΜΙΑ ΜΑΡΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…

Ακόμα δε μπήκατε στη σχολή, ακόμα δεν προλάβατε να καταλάβετε και να μάθετε πως δομείται και λειτουργεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και η κυβέρνηση δια στόματος Άννας Διαμαντοπούλου και Γ. Παπανδρέου (παρουσία πρυτάνεων) εξαγγέλλει ένα νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και ευρύτερα για την παιδεία. Έτσι άλλη μία χρονιά ξεκινάει με βαρυσήμαντες δηλώσεις για την παιδεία και φυσικά υπό το βάρος των αλλαγών που προώθησαν και συνεχίζουν προωθούν η κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή ένωση και το ΔΝΤ, οι οποίες κατεδαφίζουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, δημόσιας παιδείας, υγείας, ασφάλισης καρατομούν μισθούς και συντάξεις και βυθίζουν στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τη φτώχια και την ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και νέους.

Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς(μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα σπουδών και τα αντικείμενα της έρευνας δεν είναι ανάγκη να καλύπτουν γνωστικά της ανάγκες του φοιτητή και της κοινωνίας, αλλά επιβάλλεται να καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων οι οποίες θα τα «σκάνε» και θα απαιτούν να υπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση η υπουργός εξήγγειλε πως θα κλείσουν όσα ιδρύματα δεν είναι κερδοφόρα. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ χωρίς τη μέχρι τώρα αυτονόητη συμμετοχή των φοιτητών!!! Τα δωρεάν συγγράμματα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά(!) και η δωρεάν σίτιση και στέγαση θα πάνε περίπατο ελέω περικοπών στη χρηματοδότηση. Ενδεικτικά φέτος είναι άγνωστο ακόμα αν θα πάρουμε φοιτητικά πάσο ή αν θα χρειαστεί να πληρώσουμε δίδακτρα λόγω των μειωμένων κονδυλίων.

Αλλά δε μένουμε εκεί. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σαν μια σωστή επιχείρηση και οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σε ασφυκτικά πλαίσια, να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να τρέχουνε από μάθημα σε μάθημα. Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής φοιτητών αν δεν περάσουν καθορισμένα μαθήματα σε καθορισμένη σειρά και χρόνο και αποτύχουν στη συνεχή τους αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μ’ άλλα λόγια το νομοσχέδιο αυτό βάζει ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση. Το τελειωτικό χτύπημα στα δικαιώματά μας , έρχεται με την σύνταξη ενός ενιαίου «φακέλου» αξιολόγησης όλων των πτυχιούχων, το λεγόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο θα απαξιώνει και θα κατακερματίζει τα πτυχία μας και θα καταργεί τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα τα εν είδη ατομικών φακέλων που αξιολογούν με μια κλίμακα (ανάλογα των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων) προσωπικά τον καθένα. Έτσι ο καθένας μας θα είναι καταδικασμένος μια ζωή να μαζεύει πιστοποιητικά από σεμινάρια, διαλέξεις, μεταπτυχιακά ώστε να μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά του στην εργασία.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι παραπάνω αλλαγές στην εκπαίδευση επιτάσσονται από το μνημόνιο και την τρόικα έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να γίνει κι αυτό ένα κερδοφόρο πεδίο για τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο και αποτελούν κομμάτι του σχεδίου της κυβέρνησης για την υπέρβαση της κρίσης σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων κομματιών της κοινωνίας.

Συνάδελφοι, μέσα στο πανεπιστήμιο ύστερα από αγώνες έχουμε κατακτήσει να έχουμε τη δικιά μας πραγματική δημοκρατία και όχι την ψευδεπίγραφη κοινοβουλευτική, που ψηφίζεις τους εκπροσώπους σου στη βουλή και για 4 χρόνια παίρνουν εν λευκώ αποφάσεις για τη ζωή σου. Εδώ αποφασίζουμε κάθε φορά συλλογικά μέσα από γενικές συνελεύσεις, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές της σχολής και όχι μόνο μια ομάδα εκλεγμένων και στις οποίες αντιπαρατίθενται όλες οι πολιτικές αντιλήψεις και στο τέλος με ψηφοφορία λαμβάνεται η απόφαση του φοιτητικού μας συλλόγου. Σε αυτήν λοιπόν την περίοδο που διανύουμε, δε σε καλούμε απλά να μην πιστέψεις και να καταδικάσεις αυτά που λένε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά σε καλούμε να παλέψεις και να αγωνιστείς για την ανατροπή τους. Να πάρεις μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις και στις καταλήψεις που θα ‘ρθουν. Γιατί στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και στην οικονομική χούντα που μας έχουν επιβάλλει κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Ή θα γίνουμε η γενιά των 592 ευρώ, της ανεργίας και της ανασφάλειας χωρίς δικαιώματα και μέλλον ή μαζί με τους εργαζόμενους θα πορευτούμε στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής για τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα μας.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ!

Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ!

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ: Ο ΕΝΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου