Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πλαίσιο της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ στη Γ.Σ. στις 29/11/2010

Το Δεκέμβρη του 2008 δολοφονήθηκε ένας 15χρονος μαθητής

Δύο χρόνια μετά δολοφονείται μια ολόκληρη Γενιά

Την περασμένη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν ξανά στο δρόμο του αγώνα. Μέσα από γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις έδειξαν ότι στόχος είναι κλιμάκωση και διεύρυνση του αγώνα σε όλες τις σχολές, σε όλα τα σχολεία και σε όλη την κοινωνία. Στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου και από την έναρξη μιας εξέγερσης της νεολαίας που το μέλλον της υποθηκεύεται και τα δικαιώματά της δολοφονούνται καθημερινά στο βωμό της κρίσης. Η καταδίκη των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας δεν δικαιώνει πλήρως τα αιτήματα μιας νεολαίας που σήμερα την «πυροβολεί» η σύγχρονη ιδιότυπη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ.

Το Μνημόνιο διαρκείας

Η άφιξη της τρόικας την Δευτέρα 15/11 σηματοδότησε νέο πακέτο σκληρών μέτρων. Ο νέος προϋπολογισμός:

· απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ μείωση σε αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 20 με 40%.

· Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%, πράγμα που συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειωμένο συντελεστή από 5,5% σε 6,5% των περισσότερων ειδών και υπηρεσιών λαїκής κατανάλωσης.

· Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% σε τρόφιμα και προїόντα πολυτελείας.

· Εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης προς τα πάνω.

· Κατάργηση εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

· Περικοπές στην παιδεία κατά 20% σε σχέση με τον περσινό προυπολογισμό για την παιδεία.Περικοπές κατά 1,4 δις ευρώ στον προυπολογισμό για την υγεία και τολμηρές περικοπές σε άλλους τομείς όπως στις συγκοινωνίες.

Ο προϋπολογισμός 2010 είναι ο πιο ταξικά μεροληπτικός και ο πιο κοινωνικά άδικος από όλους τους κρατικούς προυπολογισμούς από την μεταπολίτευση και μετά. Επιχειρεί την μεγαλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας και υπέρ του κεφαλαίου κατά τα τελευταία 35 χρόνια. Κι επειδή μπροστά σε όλα αυτά οι ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν προκηρύσσουν παρά μια απεργία στις 15/12, δεν μπορεί παρά να συμπαρασταθούμε στο ταξικό εργατικό κίνημα και τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα αγωνιστούν και στο ενδιάμεσο, με ένα φοιτητικό κίνημα που θα έχει τα μάτια του στραμμένα στους εργαζόμενους.

Το μνημόνιο και η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ- Κεφαλαίου ήδη απελαύνουν σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής. Μετά τις “ευγενείς χορηγίες” στις τράπεζες και τον ασφυκτικό κλοιό του χρέους έρχεται η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, η διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, ο αντιδραστικός Καλλικράτης στη δημόσια διοίκηση, η νέα επιδρομή στη δημόσια εκπαίδευση, η κατάργηση του Πανεπιστήμιου όπως το ξέραμε έως τώρα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, οι εφιαλτικές διαστάσεις απολύσεων – ανεργίας και παράλληλα κλιμακώνεται το αντιδημοκρατικό χτύπημα όσον αγωνίζονται – γι’ αυτό καλλιεργούν και κλίμα τρομουστερίας και φόβου όπως στην διαδήλωση της 17 Νοέμβρη όπου έγινα δεκάδες απρόκλητες προσαγωγές. Στο στόχαστρο μπαίνει πάλι η νεολαία και τα δικαιώματα της! Το «Σχέδιο Λοβέρδου» έρχεται να δημιουργήσει καμένη γη για μια ολόκληρη γενιά, με αποψιλωμένο παρόν και ανύπαρκτο μέλλον. Πρόκειται για τη γενιά των 592 ευρώ, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, που θα βιώνει την νομιμοποιημένη πλέον εργοδοτική αυθαιρεσία, για τη γενιά που θα απολύεται στα δύο χρόνια δουλειάς για να μπορέσει «η χώρα να βγει από την κρίση», για να «μπορέσουν οι θυσίες μας να πιάσουν τόπο».

Το «Νέο Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο»

Η κυβέρνηση προωθώντας την πολιτική του ΔΝΤ και το Μνημονίου και στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε νομοσχέδιο σαρωτικών αλλαγών για τα πανεπιστήμια. Η πρόφαση της «ανάπτυξης» και της «εξόδου της χώρας από την κρίση» τους οδηγεί να παρουσιάσουν ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που συμπυκνώνει και αναβαθμίζει όλη την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είδαμε έως τώρα. Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία και μάλιστα πολύ ακριβή που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς(μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιώτης που θα βάλει χρήματα θα έχει προφανώς και απαιτήσεις για το τι μαθήματα θα διδαχθούν, ποιες σχολές θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν, τι έρευνα θα γίνει, πόσα χρήματα θα φύγουν για φοιτητική μέριμνα και θα εκβιάζει να γίνει το δικό του. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής και η πρόταση για ίδρυση καθηγητικών θέσεων με χορηγία ιδιωτών, όπου για πρώτη φορά η ύπαρξη μιας θέσης ΔΕΠ θα εξαρτάται από τις ορέξεις του ιδιώτη χορηγού. Θα έχουμε για παράδειγμα έδρα φαρμακευτικής της Μπάγιερ και εργαστήριο χημείας με την ονομασία MOTOR OIL. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ χωρίς τη μέχρι τώρα αυτονόητη συμμετοχή των φοιτητών!!! Τα δωρεάν συγγράμματα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά(!) και η δωρεάν σίτιση και στέγαση θα πάνε περίπατο ελέω περικοπών στη χρηματοδότηση.

Αλλά δε μένουμε εκεί. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σαν μια σωστή επιχείρηση και οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σε ασφυκτικά πλαίσια, να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να τρέχουνε από μάθημα σε μάθημα σε υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, μαθήματα αλυσίδες-προαπαιτούμενα, καθημερινά απουσιολόγια. Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής φοιτητών αν δεν περάσουν καθορισμένα μαθήματα σε καθορισμένη σειρά και χρόνο και αποτύχουν στη συνεχή τους αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όλα αυτά ενώ ήδη κινούνται στην κατεύθυνση εναρμόνισης με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που κατατάσσει την εκπαίδευση σε 8 βαθμίδες και πιστοποιεί τον κάθε απόφοιτο με βάση τα κριτήρια της γνώσης, της δεξιότητας, της ικανότητας. Σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη απολύει μαζικά συμβασιούχους και εργαζόμενους απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρερχομένη εκπαίδευση, νομιμοποιώντας τις δουλικές σχέσεις εργασίας που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ.

Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι αγώνας ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου που εξαθλιώνει το σύνολο της κοινωνίας. Ο μόνος δρόμος είναι ο ανατρεπτικός, ενωτικός αγώνας νεολαίας και εργαζομένων. Καλούμε σε κοινό αγώνα τους μαθητές που βρίσκονται σε αναβρασμό από την αρχή της χρονιάς και το ανυπότακτο κομμάτι των καθηγητών που δεν δέχονται κανένα διάλογο μ΄ αυτούς που κατεδαφίζουν οριστικώς ότι άφησαν οι προηγούμενοι από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλοι εμείς που βιώνουμε τα αποτελέσματα της ίδιας πολιτικής που ασφυκτιούμε με τα νέα μέτρα, που βροντοφωνάζουμε και παλεύουμε ώστε το πανεπιστήμιο του μνημονίου να μην περάσει, είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Επίσης καλούμε σε κοινό διάλογο και κινηματικό βηματισμό το σύνολο της αγωνιζόμενης εκπαίδευσης και των καθηγητών. Το φοιτητικό κίνημα δηλώνει ότι στις μάχες που έρχονται θα βρεθεί μαζί τους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με κάθε κλάδο που αντιστέκεται, που σπάει τη συνωμοσία της σιωπής και την αδράνεια που επιχειρούν να επιβάλουν η κυρίαρχη πολιτική και τα ΜΜΕ.

Για το ζήτημα της διδακτικής επάρκειας και της πρακτικής άσκησης στη σχολή μας

Στα πλαίσια περαιτέρω διάλυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και απαξίωσης των πτυχίων μας έχει καταργηθεί και το αυτονόητο δικαίωμα των πτυχιούχων των καθηγητικών σχολών να διδάξουν σε δημόσια σχολεία. Το δικαίωμα αυτό πλέον παρέχεται μόνο μέσω του πιστοποιητικού διδακτικής επάρκειας, το οποίο παρέχεται μόνο μέσω ειδικού προγράμματος σπουδών στο οποίο περιλαμβάνεται και υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας έχουν αποφασίσει να μην κάνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις, προσπαθούν να «μπαλώσουν» αυτό το κενό με φοιτητές-«πρακτικάριους» χωρίς αμοιβή. Επίσης το Τμήμα μαθηματικών ανακοίνωσε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, που εντάσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, σύμφωνα με το οποίο η φοιτητές θα εργάζονται ως ασκούμενοι σε τράπεζες και επιχειρήσεις που αφορούν επιχειρησιακή έρευνα, πληροφορική, στατιστική κ.α. για 2 μήνες πλήρους απασχόλησης με αμοιβή 287 ευρώ! Τέτοια φαινόμενα έχουμε δει και σε άλλες σχολές, όπως στα ΤΕΙ, όπου οι φοιτητές υποχρεώνονται σε πρακτική άσκηση, εργάζονται κανονικά και αμείβονται με το 1/2 ή το 1/3 του κανονικού μισθού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα θέσεις εργασίας να μπαλώνονται από φοιτητές που εναλλάσσονται ανά δίμηνο με πενιχρούς μισθούς, αύξηση της ανεργίας και της μη-σταθερής δουλειάς και συμπίεση όλων των μισθών προς τα κάτω. Είμαστε αντίθετοι προς τέτοιου τύπου πρακτική εργασία, υπερασπιζόμαστε την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με υψηλές αποδοχές, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, σε μαθητευόμενους-πρακτικάριους ή οποιονδήποτε άλλο διαχωρισμό.

Για το ζήτημα των καθαριστριών και των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ

Μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο λειτουργεί ένα καθεστώς σύγχρονης δουλεμπορίας και εργασιακού μεσαίωνα. Οι καθαρίστριες δεν προσλαμβάνονται από το πανεπιστήμιο αλλά από εργολαβικές εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων στις οποίες συνήθως αναγκάζονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να τους χρωστάνε δεδουλευμένα τα οποία δεν πληρώνονται ποτέ ή να τους κρατάνε παράνομα τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ άλλες φορές δουλεύουν τελείως μαύρα και ανασφάλιστα. Αυτό το εργασιακό καθεστώς συμπληρώνεται από την συνεχή τρομοκρατία και τις απειλές που λαμβάνουν οι καθαρίστριες, ειδικά εκείνες που έχουν έντονη συνδικαλιστική δράση, ορισμένες από τις οποίες είτε απειλούνται με απόλυση είτε έχουν ήδη απολυθεί για παραδειγματισμό. Θεωρούμε απαράδεκτο ένα τέτοιο εργασιακό καθεστώς ιδιαίτερα μέσα στο χώρο του ασύλου. Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στους συμβασιούχους και να απαιτήσουν την μονιμοποίηση τους και την πρόσληψή τους απευθείας από το πανεπιστήμιο.

…Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ…

Σε αυτήν την περίοδο ο κόμβος της 6ης Δεκέμβρη σηματοδοτεί τις νέες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε το επόμενο διάστημα. Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε να δώσουμε την μάχη της γενιάς μας. Καλούμαστε να γράψουμε την δική μας ιστορία. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων, η πανελλαδική και κοινωνική διεύρυνση του αγώνα είναι η μόνη διέξοδος. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουμε δυναμικό παρόν και καλούμε σε κοινό αγώνα όλη την κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ να διαλύσουν το παρόν και το μέλλον μας. Καλούμε σε μαζικό αγώνα διαρκείας όλους τους φοιτητές-σπουδαστές, τους μαθητές και τα αγωνιζόμενα κομμάτια των καθηγητών, σε συμπόρευση με τους εργαζομένους και τα πρωτοβάθμια σωματεία για να σημάνει ξεσηκωμός! Ή θα υποταχθούμε ή θα προτάξουμε την δύναμη των συλλογικών αγώνων, αποδεικνύοντας ότι μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε αυτά που μας αξίζουν στην παιδεία, την εργασία και τη ζωή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

· Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και στην φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα.

· ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΚΑΤΩ Η IΔΙΟΤΥΠΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ - Κεφαλαίου .

· Όχι στη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

· Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με € 592

· ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.

· Καμία σκέψη για «δόκιμους» εκπαιδευτικούς. Καμία αξιολόγηση σε σχολεία.

· Να καταργηθεί το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας. Όχι στην υποχρεωτική πρακτική άσκηση με μισθούς πείνας για τους φοιτητές.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όχι στο μπάλωμα των θέσεων με ωρομίσθιους, αναπληρωτές και πρακτικάριους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.

· Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση με οποιαδηποτε μορφη. άμεση κατάργηση του νομου για τα ΚΕΣ.

· καμια επιχειρηματικη λειτουργεια στα αει-τει

· Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.

· Να αποσυρθεί ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ-Κατάργηση των συμβάσεων με τους εργολάβους-δουλεμπόρους για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου. Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και 1.400 ευρώ βασικό μισθό.

· Καμία περιστολή του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο. Διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.

· Άμεση κατάργηση των τρομονόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

· Κάτω η κρατική καταστολή. Να καταργηθούν ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ομάδα Δέλτα. Όχι στην αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας. Να κατεβούν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.

· Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε αποστολές εκτός συνόρων, καμία αγορά όπλων. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.

· Μείωση της στρατιωτικής θητείας, πλήρης κάλυψη των αναγκών των φαντάρων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. 7ωρο-5ημερο-35ωρο. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.

· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους – χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς. Κάλυψη όλων των δαπανών αποκλειστικά από τον κρατικό προυπολογισμό για όλες τις φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

· Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προυπόθεση για πρόσβαση στην εργασία χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις.

· Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

· Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα(και οτιδήποτε αναλώσιμο) για όλους τους φοιτητές!

· Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής στο τμήμα μας, δηλαδή 2 επιπλέον εξεταστικές το χρόνο ανάμεσα στις καθιερωμένες εξεταστικές για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται επί πτυχίο. Επέκταση της διάρκειας της εξεταστικής περιόδου.

· Άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές στις εξεταστικές περιόδους.

· Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Άσυλο, στέγη και δικαιώματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική φοιτητική κινητοποίηση την Πέμπτη 2/12, συγκέντρωση 12μμ στα προπύλαια, συμμετοχή στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων αμέσως μετά την πορεία.

· Συμμετοχή του συλλόγου στο Συλλαλητήριο την Δευτέρα 6/12, δυο χρόνια μετά την δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου.

· Κατάληψη της σχολής από 2/12 έως τις 7/12. Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης.

· Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 8/12 ώρα 13:00 στο ΑΜΦ 21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου