Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011

Η εκρηκτική περίοδος στην οποία ζούμε σφραγίζεται από την αντεργατική λαίλαπα του μνημονίου και της χούντας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Στο πλαίσιο του κοινωνικού πολέμου που εξαπολύει το κεφάλαιο και η τρόικα ένας νέος γύρος κανιβαλισμού ετοιμάζεται στην εκπαίδευση. Σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση αναζητούν την κοινωνική συναίνεση συκοφαντώντας και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία για την αποδοχή πάση θυσία των μνημονιακών μέτρων. Η μεταρρυθμίσεις αυτές στην εκπαίδευση αποτελούν στρατηγικό και αναγκαίο στόχο για το κεφάλαιο, για την υπέρβαση της κρίσης προς όφελός του και τη στήριξη της αντιδραστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, στις νέες συνθήκες, αναβαθμίζονται, βαθαίνουν και επιταχύνονται συνιστώντας τομή στην επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, στη συνολική και βίαιη υποταγή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία είναι συντονισμένη, και εξυπηρετεί συγκεκριμένη στρατηγική. Το μηδενισμό της αξίας της εργατικής δύναμης και τη δημιουργία στρατιών νέων εργαζομένων φτηνών, αναλώσιμων και ελαστικών. Την ατομική συλλογή μαθημάτων, που δεν αντιστοιχούν σε ενιαία γνωστικά αντικείμενα, μέσω του προπαρασκευαστικού έτους, που σηματοδοτεί την κατάργηση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ανοίγουν το δρόμο για εξατομικευμένα και πολυδιασπασμένα προγράμματα σπουδών, επομένως και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Την κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας με την αποκλειστική παροχή κατάρτισης και δεξιοτήτων στην πλειοψηφία, ταυτόχρονα με την παραγωγή νέας γνώσης για τις ανάγκες της αγοράς. Την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, το φόρτωμα του κόστους της στο σπουδαστή, το δυνάμωμα των ταξικών φραγμών.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η εισβολή των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση τη στιγμή που με τον προϋπολογισμό του 2011 κόβονται οι δαπάνες για τα ΑΕΙ κατά 17% και για τα ΤΕΙ κατά 18,5%! Το κόστος της εκπαίδευσης μεταφέρεται στο φοιτητή ή μαθητή με δίδακτρα και δάνεια για να είμαστε χρεωμένοι από τα 18. Η χρηματοδότηση των σχολείων εξαρτάται από την αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων και των πανεπιστημίων από την αγορά και τις επιχειρήσεις. Οι δωρεάν παροχές δεν έχουν θέση και η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται κανόνας. Ταξικοί φραγμοί ορθώνονται σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης με το 6% των μαθητών ανά βαθμίδα να εγκαταλείπει το σχολείο, τα φτωχότερα στρώματα να οδηγούνται μέσω των εξετάσεων στις 1ετείς ή 2ετείς σπουδές και οι «έχοντες» στα κέντρα αριστείας.

Καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη της γενιάς μας! Για να μη γίνουμε το ευέλικτο αναλώσιμο εργατικό δυναμικό των 592 ευρώ, της αιώνιας αβεβαιότητας, των ατομικών συμβάσεων εργασίας ενός μήνα! Για να μην περάσει η απόλυτη μορφωτική εξαθλίωση, ο σύγχρονος αναλφαβητισμός των δεξιοτήτων και των συνεχών επανακαταρτίσεων. Για να διεκδικήσουμε την εκπαίδευση ως κοινωνικό δικαίωμα, ενάντια στην χωρίς τέλος και έλεος λιτότητα που επιβάλλει το επαχθές χρέος. Καλούμαστε να διεκδικήσουμε ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο και ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση που δε θα οδηγεί στην εκμετάλλευση σφαγή των μισθωτών, αλλά σε αξιοπρεπή δουλειά με πλήρη εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση όλης της νεολαίας στη γνώση και την κατάργηση των ταξικών φραγμών. Τον προηγούμενο καιρό στα αμφιθέατρα των φοιτητικών συλλόγων πάρθηκαν αποφάσεις καταδίκης αυτού του σύγχρονου μεσαίωνα που μας επιβάλουν και έγινε η αρχή του αγώνα για την ανατροπή. Έτσι, όπως η Διαμαντοπούλου εκβιαστικά θέτει τις 15/1 ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε θέση ισχύος και να ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις πριν την ημερομηνία αυτή, με το που ανοίξουν οι σχολές, με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων-καταλήψεων-διαδηλώσεων. Με μέτωπο νεολαίας-εργαζομένων στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές.

Όλοι στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις, στις καταλήψεις, στις διαδηλώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου