Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Λίγα λόγια για τον αγώνα στην Κερατέα...

            Εδώ και δύο μήνες περίπου, από τις 11 Δεκεμβρίου 2010, οι κάτοικοι της Κερατέα αγωνίζονται ενάντια στην κυβέρνηση και την προσπάθεια της να εγκαταστήσει χωματερή (ΧΥΤΑ) τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη τους, στην περιοχή του Ομβριοκάστρου. Η χωματερή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εκεί, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει σοβαρά την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων ευρύτερα, όπως συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες, κατοικημένες περιοχές της Αττικής, αλλά και της χώρας. Από μεριάς κυβερνήσεως, δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την εναπόθεση τόνων σκουπιδιών σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.
            Αντίθετα η κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία και τα ΜΑΤ ως κυριολεκτικά στρατό κατοχής προκειμένου να επιβάλλει με τη βία τα σχέδιά της. Οι αστυνομικές δυνάμεις που κατέλαβαν την περιοχή του Ομβριοκάστρου έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής του αγώνα των πολιτών κάνοντας χρήση χημικών, πλαστικών σφαιρών και μιας αύρας, προξενούν δολιοφθορές σε μηχανήματα και Ι.Χ., προσαγάγουν και συλλαμβάνουν πολίτες ακόμα και μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας επικαλούμενοι τον τρομονόμο. Παράλληλα παρεμποδίζουν τη διέλευση σε κάθε διερχόμενο από την περιοχή με συνεχείς ελέγχους. Αποκορύφωμα αυτής της καταστολής ήταν ο θάνατος ενός αγέννητου βρέφους, καθώς εξ αιτίας των χημικών που ρίχνουν δίπλα στα σπίτια, μια έγκυος γυναίκα απέβαλε.Η κυβέρνηση απαντά στους κατοίκους και στον αγώνα τους με ένα πρωτοφανές όργιο κρατικής καταστολής που μυρίζει έντονα χούντα.
            Πέρα όμως από την κρατική καταστολή το ζήτημα της Κερατέας εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ένα μεγάλο φαγοπότι εργολάβων και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων έχει στηθεί γύρω από την εκμετάλλευση των απορριμάτων. Η διάλυση των αντίστοιχων δημοτικών λειτουργιών από τον Καλλικράτη μέσω των απολύσεων ή των περικοπών προσωπικού με στόχο την ιδιωτικοποίησής τους είναι φυσικό να προσελκύσει τους μεγάλο-εργολάβους. Έτσι στο βωμό του μέγιστου κέρδους καλείται να θυσιαστεί η υγεία, η καθημερινή ποιότητα ζωής, καθώς και το φυσικό περιβάλλον. Όλα αυτά σχεδιάζονται και υλοποιούνται στον άξονα που θέτει το Μνημόνιο για την κατάργηση και ιδιωτικοποίηση όλων των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και τη λεηλασία συνολικότερα των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων, παράλληλα με τη λεηλασία του περιβάλλοντος.
            Την ίδια στιγμή ο δίκαιος και σκληρός αγώνας που δίνεται από το τοπικά κίνημα αποσιωπάται συνειδητά από τα επίσημα Μ.Μ.Ε., που συναινούν βεβαίως με την κυβέρνηση και τους μεγάλο-εργολάβους.
            Ο αγώνας ενάντια στη δημιουργία χωματερής στην Κερατέα μετεξελίχθηκε σε τοπικό κίνημα ενάντια στη κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τον κατοίκων η κυβέρνηση είναι ολόιδιος με αυτόν που επιλέγει να αντιμετωπίζει τους διαμαρτυρόμενους εργαζομένους και φοιτητές. Η αυταρχικότητα, η κρατική τρομοκρατία, η κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και των κοινωνικών και δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος του Κεφαλαίου και των αντιπροσώπων του είναι μερικά χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν την εικόνα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το τοπικό κίνημα της Κερατέας πρέπει να συνδεθεί με τους συνολικότερους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο και την χούντα που στήνει το ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου