Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


                        Σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, σε μια περίοδο ποιοτικής αναβάθμισης της επίθεσης από πλευράς κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων και της νεολαίας, σε μια προσπάθεια να υπερβεί το σύστημα την κρίση του, σε μια περίοδο λιτότητας, ανεργίας, ανασφάλειας, σε μια περίοδο κλιμακούμενης λαϊκής οργής και κινημάτων ενάντια σε αυτή κατάσταση, σε αυτή την περίοδο οι φοιτητικές εκλογές αποκτούν αντικειμενικά κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα. 

                Η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου στην παιδεία μέχρι στιγμής έχει καταστροφικές συνέπειες. Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων αγγίζει το 30%! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, στη δωρεάν σίτιση και τη στέγαση, να κόβονται συγγράμματα (το υπουργείο μέχρι στιγμής έχει δώσει εντολή για αυστηρά ένα βιβλίο ανά μάθημα, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο οι εκδοτικοί οίκοι θα δίνουν ακόμα δωρεάν συγγράμματα, αφού δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος) και το κόστος να πέφτει στις πλάτες των φοιτητών. Πολλά ιδρύματα και σχολές υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων στο προσωπικό. Το Τμήμα Μαθηματικών λειτουργεί με 12 λιγότερους καθηγητές με αποτέλεσμα να κόβονται μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα ΤΕΙ όπου πολλά ιδρύματα είναι στα πρόθυρα λουκέτου (ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ.α.). Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ριζικές αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια ξεπουλώντας την έρευνα και τα προγράμματα σπουδών σε πολυεθνικές και τράπεζες, βάζοντας δίδακτρα, αντικαθιστώντας τη συλλογική κατοχύρωση του πτυχίου με ένα κυνήγι πιστωτικών μονάδων και δημιουργώντας ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας του πανεπιστημίου που θα βγάζει απόφοιτους πειθήνιους, καταρτισμένους (και όχι μορφωμένους), χωρίς συλλογικά δικαιώματα, πλήρως υποταγμένους στις ανάγκες της αγοράς και της εργοδοσίας.

                Τα χειρότερα όμως μας περιμένουν έξω από τα πανεπιστήμια. Η ανεργία στους νέους αγγίζει ποσοστά του 30%. Οι συλλογικές συμβάσεις αντικαθίστανται με επιχειρησιακές ή ατομικές, συμπιέζοντας όλο και περισσότερο τους μισθούς προς τα κάτω. Η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους με 592 ευρώ και πλήρη απασχόληση! Η δημόσια ασφάλιση είναι υπό διάλυση και η μαύρη εργασία οργιάζει. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους, χωρίς να πληρώνονται, υπό καθεστώς συνεχούς τρομοκρατίας από τους εργοδότες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της απόλυσης και η αυξανόμενη ανεργία.

                Σε όλα αυτά το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι παρόν και να δίνει τις μάχες στο πλάι των εργαζομένων, των ανέργων και των απολυμένων, να οργανώνει την πάλη του μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις μαζικές διαδικασίες. Οι παρατάξεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ έχουνε παίξει καθοριστικό ρόλο στην διάσπαση και τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος. Υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες, απονεκρώνουν και αποπολιτικοποιούν τους φοιτητικούς συλλόγους, καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια, τον ατομικό δρόμο και τον συντεχνιασμό. Θέλουν το φοιτητικό κίνημα να είναι προνομιακός συνομιλητής και σύμμαχος της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η πρόταση της ΠΑΣΠ για «διάλογο» στη βάση της «διαφάνειας-αξιοκρατίας» (η ίδια επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, δηλαδή το να γίνονται περικοπές και απολύσεις, αλλά με διαφανείς διαδικασίες) καθώς και ο «διάλογος» που ολοκλήρωσε η ΔΑΠ (paideia2020) καταλήγοντας σε προτάσεις ευθυγραμμισμένες με τις κατευθύνεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, αποδεικνύουν ακριβώς αυτόν τον ρόλο τους.   Οι φοιτητές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις λογικές και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

                Οι φοιτητικές εκλογές του 2011, που θα διεξαχθούν στις 18 Μάη, είναι μια μάχη με αναβαθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η ΕΑΑΚ όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε την μάχη σε όλες τις σχολές για την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, για τη συμπόρευσή του με το εργατικό, ενάντια στη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ σε παιδεία και εργασία. Η ενίσχυση της ΕΑΑΚ στις φοιτητικές εκλογές και η αλλαγή των συσχετισμών στα Δ.Σ. θα φέρει το φοιτητικό κίνημα σε πιο αναβαθμισμένη θέση και θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης στη κυβέρνηση. Στο φοιτητικό σύλλογο Μαθηματικού, η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ έδωσε όλες της τις δυνάμεις για να γίνονται μαζικές γενικές συνελεύσεις, για να βγει ο σύλλογος στο δρόμο του αγώνα, παρόλο που πολλές φορές οι πλειοψηφία των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ στο Δ.Σ. υπονόμευε αυτή την προσπάθεια. Για εμάς οι φοιτητικές εκλογές είναι άλλη μια πολιτική μάχη στην οποία δηλώνουμε παρόν.

                Καλούμε όλους τους φοιτητές με τους οποίους δώσαμε τις μικρές και μεγάλες μάχες το προηγούμενο διάστημα, που στήριξαν τα αγωνιστικά πλαίσια στις γενικές συνελεύσεις και βρέθηκαν μαζί μας στο δρόμο τους αγώνα, όλους τους φοιτητές που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, που τους βαραίνει το κόστος σπουδών και η ανασφάλεια στην εργασία, όλους τους φοιτητές που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ, να οργανώσουμε ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα, να παλέψουμε μαζί  για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου