Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η δημοκρατία τους θυμίζει χούντα

Βρισκόμαστε στην πιο βαθιά κρίση του καπιταλισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ με τη συνέργεια των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ-ΛΑΟΣ) εφαρμόζει τις ακραίες πολιτικές της, οδηγώντας φοιτητές και εργαζόμενους σε εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση. Η επίθεση που παρουσιάζεται και ως μονόδρομος είναι ξεκάθαρη: μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φορολογίας, τεράστια ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία. Ταυτόχρονα όμως ανίκανοι να πετύχουν κοινωνική συναίνεση, ώστε να φέρουν εις πέρας τις πολιτικές που υπερασπίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επιτίθενται σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς ευαισθησίες και αντανακλαστικά, ευάλωτη στην ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση . Η επίθεση αυτή είναι  πολυεπίπεδη.
Σε πρώτη φάση βρίσκεται η οικονομική βία που επιδρά με τον εξής τρόπο: Υποβαθμίζοντας το οικονομικό επίπεδο των εργαζομένων, έχοντας σύμμαχο την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, η πολιτική αυτή τρομοκρατεί τους εργαζόμενους ώστε να μην μπορούν να οργανωθούν και να διεκδικήσουν συλλογικά ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Τους στρέφει στον ατομικό δρόμο και το συμβιβασμό με την κυρίαρχη ιδεολογία και έτσι οι εργαζόμενοι πρέπει να απεμπολήσουν δημοκρατικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, το συνδικαλισμό και γενικότερα το δικαίωμα να διεκδικούν καλύτερη ζωή ώστε να επιβιώσουν, αφού διεκδικώντας κάτι καλύτερο  υπάρχει ο κίνδυνος της απόλυσης σε μία περίοδο κρίσης όπου η επιβίωση είναι πολύ δύσκολη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει το κεφάλαιο με τα μέτρα που παίρνει, απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις, με οποιαδήποτε μορφή και αν εκδηλώνονται (απεργίες, κινητοποιήσεις πολιτών όπως "Δεν πληρώνω" και στην Κερατέα, πορείες) επιλέγει το χαρτί της καταστολής σε ιδεολογικό και αυταρχικό επίπεδο ταυτόχρονα. Όσον αφορά το ιδεολογικό επίπεδο, μέσα από μηχανισμούς προπαγάνδας  όπως τα ΜΜΕ, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης διατυμπανίζουν συνέχεια την αναγκαιότητα της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκοντας τον εχθρό στο χρέος και τη λύση -«μονόδρομο» στην πλήρη αποπληρωμή του. Τρομοκρατούν το λαό, λέγοντας του ότι η κατάσταση θέλει τη συναίνεση του κόσμου ("Αλλάζουμε η βουλιάζουμε" όπως είπε ο GAP) δίνοντας βήμα στο λόγο των απολογητών του ολοκληρωτισμού και των αστών οικονομολόγων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (βλέπε ΣΚΑΙ,ΜΕGA) και φιμώνοντας οποιαδήποτε άλλη φωνή η οποία στρέφεται κατά της κυρίαρχης πολιτικής. Η ελευθερία του τύπου, του λόγου και της έκφρασης  είναι κατ' όνομα ελεύθερη και όχι κατ' ουσία.  Όποιος τολμά να μιλά ελεύθερα  για την αυταπάτη περί αναγκαιότητας της πολιτικής αυτής, λογοκρίνεται!  Για παράδειγμα ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος στο ΣΚΑΙ, απολύθηκε και λογοκρίθηκε για το ντοκιμαντέρ που έφτιαξε ("Χρεοκρατία") και διώκεται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος! Επίσης, ο ιδρυτής του Wikileaks (site που ανέβαζε απόρρητα έγγραφα κυβερνήσεων και πολυεθνικών δείχνοντας τη διαφθορά μέσα και τα διπλωματικά παιχνίδια) διώκεται σε όλο τον κόσμο με την πρόφαση ότι κακοποίησε νεαρή κοπέλα.
 Όμως, όπου δεν πίπτει λόγος (της κυβέρνησης), πίπτει ράβδος (καταστολή)! Πιο συγκεκριμένα στις πορείες η αστυνομία επεμβαίνει με χημικά και γκλοπς έχοντας ως σκοπό να τις διαλύσει και να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο κόσμο αν τελικά οι απεργίες δεν κυρηχτούν παράνομες ή οι συγκεντρώσεις δεν απαγορευτούν, όπως για παράδειγμα στις Σέρρες όπου για μία μέρα απαγορεύτηκε η συνάθροιση άνω των 3 ατόμων. Επίσης, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο όπου έδειχνε ασκήσεις που έκανε ο στρατός σε περίπτωση που υπάρχουν κινητοποιήσεις (άσκηση "Καλλίμαχος") .Η διαρροή του βίντεο αυτού δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ασκεί μία ιδεολογική τρομοκρατία, δηλαδή δείχνουν στον κόσμο τι θα γίνει αν αποφασίσει να αντιδράσει μαζικά και δυναμικά και δεύτερον δείχνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταστείλει τις κινητοποιήσεις με στρατιωτικά μέσα. Αυτή η πολιτική της καταστολής, αναιρεί στην πράξη το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν ουσιαστική πολιτική δράση
Ακόμη στο στόχαστρο είναι το Πανεπιστημιακό άσυλο με το γελοίο επιχείρημα ότι γίνεται συνεχώς «κατάχρηση» του από «εξωφοιτητικά στοιχεία» τα οποία διαλύουν την περιουσία του Πανεπιστημίου. Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί θεμελιώδη δημοκρατικό θεσμό με ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Μια ενέργεια άρσης ασύλου δεν θέλει απλά να επιβάλλει την τάξη αλλά συνολικότερα να δημιουργήσει εμπόδια στη δυνατότητα του λαού και της νεολαίας να κινητοποιούνται, να αγωνίζονται, να συντονίζονται. Παράλληλα και καθόλου τυχαία έχουν πραγματοποιηθεί παραπομπές συνδικαλιστών φοιτητών σε Πειθαρχικά με ανυπόστατες και γελοίες δικαιολογίες, όπως η «ανάρμοστη συμπεριφορά σε καθηγητή»! Έτσι φαίνεται η τάση να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των φοιτητών τη στιγμή που οι αγωνιστικές αποφάσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.
Τέλος, άλλη μία κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι η λειτουργία των καμερών σε κάθε γωνία της Αθήνας όπου καθετί που  κάνουμε καταγράφεται καθώς και η δυνατότητα μέσα από νόμους να άρεται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής και επικοινωνίας. Για παράδειγμα πέρυσι ο Χρυσοχοίδης ζήτησε να δοθούν στην αστυνομία όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα μηνύματα στην περιοχή των Αμπελοκήπων και ευρύτερα με πρόφαση να δουν μηνύματα που θα έστελναν μέλη του Επαναστατικού αγώνα.
Αν αυτό που ζούμε δεν είναι χούντα, τότε τι είναι? Ας αφήσουμε τη σημασιολογία σε αυτούς που την τροφοδοτούν και τη διαιωνίζουν! Αυτό που ζούμε είναι το πραγματικό πρόσωπο της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας το οποίο υπερασπίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενάντια στο λαό. Η ισότητα, η δικαιοσύνη, η πολυφωνία, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η πολιτική δράση αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας τα οποία όμως καταπατούνται κατά βούληση των κυβερνώντων και της τρόικας. Φτάνει πια! Καταδικάζουμε διακηρυκτικά την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ή επιλέγουμε την σύγκρουση με τον κοινωνικό εκφασισμό? Πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία, εργασία, κοινωνία και να τους εμποδίσουμε να ξαναγράψουν την ιστορία όπως αυτοί θέλουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου