Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Φοιτητικές Εκλογές 2011

Δε συναινούμε, Δε σιωπούμε!
Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

...ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο οδήγησαν τη χώρα και τους εργαζόμενους στη βαρβαρότητα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της τρόικα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την πλήρη σύμπλευση ΝΔ και ΛΑΟΣ κήρυξαν πόλεμο στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Εργασιακή επισφάλεια, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις, καρατόμηση των μισθών, μαζικές απολύσεις, κλείσιμο σχολών, σχολείων και νοσοκομείων είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για ό,τι ετοιμάζουν για μας και τις οικογένειές μας. Με νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για το ευρώ» και του εφιαλτικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος(των 23+3 δις) έχουν ως Στόχο να κλιμακώσουν την ανελέητη επίθεση του Μνημονίου, τρομοκρατώντας το λαό υπό την απειλή της πτώχευσης. Την ίδια στιγμή κηρύσσουν τη χρεοκοπία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, η ανεργία καλπάζει, διαλύουν υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια προκειμένου να πληρώνουν ανελλιπώς το τοκογλυφικό χρέος στους τραπεζίτες και τις αγορές και να αυξάνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα έχουν χαρίσει πάνω από 100 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες!!!

Θέλουν να καταστρέψουν κάθε πλευρά της ζωής της νεολαίας ελέω Μνημονίου! Το νέο πανεπιστήμιο της Διαμαντοπούλου που πλέον λειτουργώντας σαν την πιο αυστηρή επιχείρηση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και θα χορηγεί στους αποφοίτους διαβατήρια για την ανεργία. Τις νέες εργασιακές σχέσεις των 400 και 500 ευρώ, της επισφάλειας, της ατομικής διαπραγμάτευσης. Η ανεργία στους νέους αγγίζει πλέον το 30%!! Για τα καλά πλέον θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της δικιάς τους κρίσης στις δικές μας πλάτες.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν φυσικά να πείσουν πως «μαζί τα φάγαμε», πως πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να σηκώσουμε στις πλάτες μας τα βάρη της δικιάς τους κρίσης! Πως ο κοινωνικός μεσαίωνας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Πως ο καθένας μας πρέπει να βαδίσει τον δικό του δρόμο ατομικά. Η πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος!

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν μπορεί να αλλάξει! Είμαστε μια γενιά που έμαθε να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματα της. Έχουμε χρέος απέναντι στο μέλλον μας να μην υποταχθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, της ΕΕ και του ΔΝΤ που θέλουν να τσακίσουν τα δικαιώματά μας. Με συλλογικούς αγώνες, μέσα από μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, γενικές συνελεύσεις και συντονισμό, με αγώνα οργανωμένο από τα κάτω, μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Φοιτητές, νεολαίοι εργαζόμενοι, άνεργοι και όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας να δημιουργήσουν ένα πλατύ μέτωπο αμφισβήτησης και ανατροπής.
Δεν δημιουργήσαμε το χρέος που μας φορτώνουν, δεν το πληρώνουμε και απαιτούμε την διαγραφή του. Να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους, με αύξηση των αποδοχών, μείωση του ωραρίου και απαγόρευση των απολύσεων. Να παλέψουμε ενάντια στα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζών, ώστε να μπουν οι ανάγκες μας στο επίκεντρο. Είναι αναγκαίο οι λαοί της Ευρώπης ενωμένοι να έρθουν σε ρήξη με την ΕΕ, την ΕΚΤ, την ΟΝΕ και τις συμφωνίες τους, για να διεκδικήσουν όλα τα παραπάνω. Όλα αυτά στην πορεία για την ανατροπή του συστήματος, για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Σε αυτό το φόντο οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μάη αποτελούν ένα πολιτικό στοίχημα για την νεολαία. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα σημάνει πολλά για την επόμενη μέρα των κοινωνικών αγώνων. Καλούμαστε να διαλέξουμε με ποια πλευρά είμαστε. Να πάρουμε θέση μπροστά στα ιστορικά κοινωνικά γεγονότα.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει σύμμαχους στο φοιτητικό κίνημα, θα ψάξουν την εικόνα της συγκατάθεσης, θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι «έχουν την νεολαία με το μέρος τους». Να μην τους αφήσουμε να εφησυχάσουν και να θριαμβολογούν με το αποτέλεσμα των εκλογών σε ένα από τους μαζικότερους χώρους που δραστηριοποιείται και ζει η νεολαία. Το ρόλο λοιπόν της συναίνεσης μέσα στα πανεπιστήμια έχουν αναλάβει οι καθεστωτικές παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ όπου αποτελούν τους εγγυητές της ομαλότητας στις σχολές και της προώθησης της αντεργατικής πολιτικής που προετοιμάζει το πιο εφιαλτικό μέλλον για τη νεολαία.



Καμία ψήφος στις ΠΑΣΠ- ΔΑΠ της κυβέρνησης και της κυρίαρχης πολιτικής

Οι παρατάξεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ έχουνε παίξει καθοριστικό ρόλο στην διάσπαση και τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος. Υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες, απονεκρώνουν και αποπολιτικοποιούν τους φοιτητικούς συλλόγους, καλλιεργούν τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια, τον ατομικό δρόμο και τον συντεχνιασμό. Θέλουν το φοιτητικό κίνημα να είναι προνομιακός συνομιλητής και σύμμαχος της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι φοιτητές πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Ψήφος στην ΠΑΣΠ σημαίνει στήριξη του μνημονίου και της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που θέλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία θύματα της κρίσης στο βωμό της οποίας θυσιάζονται δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Η ΠΑΣΠ, όπως και η κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι για την παγκόσμια κρίση φταίει η διαφθορά στο ελληνικό δημόσιο(!) και όχι οι πολιτικές και στρατηγικές επιλογές κυβερνήσεων και ΕΕ, και τελικά το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η πρόταση της ΠΑΣΠ για διάλογο στην παιδεία στη βάση της Διαφάνειας-Αξιοκρατίας, δηλαδή στην ίδια με αυτή που βάζει η κυβέρνηση, αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Ενίσχυσή της θα δώσει σαφές μήνυμα στη Διαμαντοπούλου πως η νεολαία συναινεί με τα σχέδια της και όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει στο χώρο της εκπαίδευσης, Και τώρα μάλιστα που η κυβέρνηση θα βάλει μπρος την ψήφιση του νόμου εκτρώματος για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ήθελε όσο τίποτε άλλο μια ισχυρή ΠΑΣΠ ώστε να μπορέσει να απορροφήσει όλες τις αντιδράσεις και τις αγωνιστικές διαθέσεις που θα γεννηθούν μέσα στις σχολές. Η ΔΑΠ αποτελεί εδώ και χρόνια εχέγγυο των κυβερνήσεων για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε εκπαίδευση και εργασία. Τη φετινή χρονιά μάλιστα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατέθεσε μια πρόταση παιδείας που μιλάει για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατάργηση του ασύλου, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από επιχειρήσεις, αξιολόγησή τους από εξωτερικούς φορείς με βάση τις ανάγκες της αγοράς, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και αντικατάστασή τους από ηλεκτρονικά. Η ΔΑΠ είναι μια δύναμη που προσπαθεί να κρύψει πίσω από τα «μπουζούκια και τις εκδρομές στη Μύκονο», το πραγματικό κυβερνητικό και διεφθαρμένο της πρόσωπο, ενώ συχνά επιδίδεται σε τραμπουκισμούς, τρομοκράτηση των φοιτητών και νοθεία στις φοιτητικές εκλογές (ΠΑ.ΠΕΙ., ΠΑΜΑΚ, ΤΕΦΑΑ). Ανάλογες πρακτικές ακολουθεί και η ΠΑΣΠ στην ΑΣΟΕΕ.

ΠΚΣ ΚΑΙ ΑΡΕΝ: Η ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Η ΠΚΣ με την επιλογή της για δημιουργία του ΜΑΣ και των επιτροπών αγώνα έδειξε ποια είναι η έννοια της! Θέλει συσπείρωσή και ενίσχυση μόνο των δικών της κομματικών δυνάμεων, χωρίς να βάζει σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και σύγκρουσης με κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Καλεί το κίνημα σε μια στείρα διαμαρτυρία χωρίς να αναγνωρίζει τη δυνατότητά του να ασκεί μαζικό πολιτικό εκβιασμό και μέσα από το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής να αποσπά τελικά νίκες. Καταγγέλλει τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους ως εκφυλισμένες και καταλήγει στο να κινείται εκτός και ενάντια σ’ αυτά. Η ΠΚΣ-ΜΑΣ μάλιστα επιλέγει να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση λασπολογίας και τραμπουκισμών στις δυνάμεις της ΕΑΑΚ που την ανάγει σε βασικό αντίπαλό της ψάχνοντας έτσι τον εχθρό από αριστερά της ακόμα και σε αυτή την περίοδο που είναι αναγκαία και η κοινή δράση απέναντι στην πιο σκληρή επίθεση.

Η ΑΡΕΝ από τη μεριά της ακολουθεί τα πολιτικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία λέει ανατροπή της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), ενώ μένει προσκολλημένη στον μονόδρομο της ΕΕ, θεωρεί λύση το ευρωομόλογο που θα εκδώσει η ΕΚΤ, και ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του χρέους με το ΔΝΤ (ποια «τρόικα» καταγγέλλει;;;). Προτείνει ένα «συνασπισμό εξουσίας» ενάντια στο Μνημόνιο και στηρίζει ακόμα τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό (την πρωτομαγιά στήριξε την πιο άμαζη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ που έχει γίνει). Η ΑΡΕΝ και ο ΣΥΝ συμμετέχουν στα κινήματα χωρίς να συμβάλουν με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, χωρίς να προωθούν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, εγκλωβίζοντάς τες σε λογικές συμβιβασμών και διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τσίπρα ότι είναι λάθος η λογική του «Δεν πληρώνω» και το κίνημα πρέπει να σταματήσει όταν πετύχει μειωμένο εισιτήριο για τους άνεργους (όχι δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες που απαιτεί ο κόσμος), καθώς και η στάση τους στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών, που θεώρησαν νίκη και λήξη του αγώνα τον συμβιβασμό για επιμήκυνση του χρόνου ανοχής αντί να παλέψουν για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.


Η ΑΠΟΧΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ

Σημαντικό επίσης είναι να διασφαλιστεί ότι σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές θα υπάρχει και η μαχητική και μαζική συμμετοχή του συνόλου του φοιτητικού κόσμου. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που βασικό επίδικο των επιτελείων της κυρίαρχης πολιτικής είναι η διάλυση του φοιτητικού κινημάτων και των οργάνων του σε όλα τα επίπεδα! Ως ΕΑΑΚ έχουμε πολιτική θέση η οποία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της παρέμβασης σε όλες της πολιτικές μάχες αλλά πιστεύουμε ότι και το κίνημα, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε οξυμένη φάση δεν έχει τη πολυτέλεια να «διαλέγει» μάχες και απέχει επιλεκτικά. Η μεγάλη απόχη δίνει το πάτημα στις κυρίαρχες δυνάμεις να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα όπως τους βολεύει, όπως άλλωστε φάνηκε και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, κανένα πρόβλημα δεν έχουν με την αδιαφορία και την απαξίωση γενικά της πολιτικής. Αυτό που τους πονά είναι η ενεργή παρέμβαση του λαού στα κοινωνικά γεγονότα!

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Ψήφος στην ΑΕΠ-ΕΑΑΚ σε αυτές τις τόσο κρίσιμες φοιτητικές εκλογές, σημαίνει ουσιαστική και μαχητική καταδίκη της χούντας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ από τη μεριά της νεολαίας. Δεν είναι μια ψήφος στείρας καταγγελίας αλλά ρήξης με τις λογικές του καπιταλιστικά «εφικτού», που προβάλει το ρεαλισμό των κοινωνικών αγώνων.. Δεν πρεσβεύουμε την αριστερά που κάθεται στην γωνιά της και απαγγέλει ξύλινους λόγους, αλλά την αριστερά που θέλει να βάλει στην κεφαλή των αγώνων την ανατρεπτική νεολαία ως το μόνο παράγοντα εκείνο που μπορεί να αλλάξει την θλιβερή κοινωνική κατάσταση. Η ενίσχυση της ΕΑΑΚ σημαίνει συλλογική στράτευση στις μάχες που μας περιμένουν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Μάχες στις οποίες το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με σχέδιο και προοπτική. Για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος και μετώπου πάλης που από κοινού με τα αγωνιζόμενα πρωτοπόρα κομμάτια των εργαζομένων μακριά από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα αντιστέκεται ουσιαστικά και θα ανατρέπει. Για να ηττηθούν όσοι θέλουν να διαλύσουν τις μορφές οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος! Μέσα από ένα κίνημα άμεσα δημοκρατικό και ενιαίο κόντρα στις λογικές που το σύνολο των καθεστωτικών παρατάξεων προωθούν για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, την απομαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και το χτύπημα του συνόλου των διαδικασιών. Στο φοιτητικό σύλλογο Μαθηματικού, η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ έδωσε όλες της τις δυνάμεις για να γίνονται μαζικές γενικές συνελεύσεις, για να βγει ο σύλλογος στο δρόμο του αγώνα, παρόλο που πολλές φορές οι πλειοψηφία των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ στο Δ.Σ. υπονόμευε αυτή την προσπάθεια.

Παλεύουμε συνολικά για λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αξιοπρεπείς μισθούς ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο δουλειά. Ενάντια στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Για πτυχία με αξία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους. Για ζωή με αξιοπρέπεια, ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινες συνθήκες, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και δυνατότητες της εποχής.

Καλούμε όλους τους φοιτητές με τους οποίους δώσαμε τις μικρές και μεγάλες μάχες το προηγούμενο διάστημα, που στήριξαν τα αγωνιστικά πλαίσια στις γενικές συνελεύσεις και βρέθηκαν μαζί μας στο δρόμο τους αγώνα, όλους τους φοιτητές που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, που τους βαραίνει το κόστος σπουδών και η ανασφάλεια στην εργασία, όλους τους φοιτητές που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, Για να γίνει καθαρό σε όλους ότι η νεολαία δεν συναινεί, δεν σιωπά, με την αντικαπιταλιστική αριστερά και τα κινήματα της ανατροπής τραντάζει την κρίση του συστήματος. Για να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν το αναγκαίο να το κάνουν και δυνατό και νικηφόρα στο σήμερα, που βλέπουν στις επαναστάσεις της νέας εποχής την ελπίδα απέναντι σε στο σύστημα της παρακμής και της δυστυχίας.


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ!
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ!

Συμμετέχουμε στις εκλογές του φοιτητικού συλλόγου Μαθηματικού, Τετάρτη 18 Μάη, που θα διεξαχθούν στο παλιό Χημείο (κτίριο παιδαγωγικού τμήματος), οδός Ναυαρίνου & Χ. Τρικούπη, στον τρίτο όροφο. Απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα και το τρίπτυχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου