Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Ένα χρόνο μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ τα σαρωτικά μέτρα λιτότητας μέσω της εφαρμογής των αλλεπάλληλων μνημονίων καταστρέφουν ολοένα και περισσότερα κεκτημένα και δικαιώματα, ρημάζοντας την εργατική τάξη και τη νεολαία. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας δε σημαίνει τίποτα άλλο από περεταίρω μείωση των μισθών, αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, απολύσεις και εκτίναξη της ανεργίας (35% στη νεολαία), ιδιωτικοποιήσεις και γρήγορο ξεπούλημα όλης της δημόσια περιουσίας, εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας και όλα αυτά σε πλάνο 20ετίας και τη γενιά μας σε υποθήκη για μια ζωή. Η χρεοκοπία της χώρας μπορεί να είναι “ελεγχόμενη” αλλά η χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας και της εργατικής τάξης είναι ανεξέλεγκτη! Σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση αναζητούν την κοινωνική συναίνεση συκοφαντώντας και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία για την αποδοχή πάση θυσία των μνημονιακών μέτρων. Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση αποτελούν κι αυτές στρατηγικό και αναγκαίο στόχο για το κεφάλαιο, για την υπέρβαση της κρίσης προς όφελός του και τη στήριξη της αντιδραστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, στις νέες συνθήκες, αναβαθμίζονται, βαθαίνουν και επιταχύνονται συνιστώντας τομή στην επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, στη συνολική και βίαιη υποταγή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία είναι συντονισμένη, και εξυπηρετεί συγκεκριμένη στρατηγική. Το μηδενισμό της αξίας της εργατικής δύναμης και τη δημιουργία στρατιών νέων εργαζομένων φτηνών, αναλώσιμων και ελαστικών. Την ατομική συλλογή μαθημάτων, που δεν αντιστοιχούν σε ενιαία γνωστικά αντικείμενα, αλλά ανοίγουν το δρόμο για εξατομικευμένα και πολυδιασπασμένα προγράμματα σπουδών με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και σε  Ατομικούς Φάκελους Προσόντων, που θα αποτελούν τη βάση ατομικής διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη καταργώντας τα πτυχία και διαλύοντας κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και κατοχύρωσης δικαιωμάτων προς όφελος των εργαζομένων που θα δουλεύουν υπό το καθεστώς των 592 ευρώ όπως ορίζεται από το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης για τη νεολαία. Την κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας με την αποκλειστική παροχή πακέτων δεξιοτήτων με ημερομηνία λήξης για την πλειοψηφία, ταυτόχρονα με την παραγωγή νέας γνώσης για τις ανάγκες της αγοράς. Την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, το φόρτωμα του κόστους της στο σπουδαστή, το δυνάμωμα των ταξικών φραγμών.
 
Αν κάποτε όλα αυτά έμοιαζαν μακρινά, τώρα μας χτυπούν την πόρτα. Η Διαμαντοπούλου βιάζεται τόσο, που ούτε το νόμο δεν έχει ψηφίσει ακόμα κι ήδη τον εφαρμόζει. Ήδη άρχισαν να κόβουν συγγράμματα και να ζητούν να τα πληρώσεις. Ήδη οι σχολές βρίσκονται στο όριά τους με την υποχρηματοδότηση. Η Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ, τo ΤΕΙ Πειραιά, αλλά και μία σειρά από περιφερειακά ιδρύματα δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, και τη σκυτάλη θα πάρουν και οι υπόλοιπες σχολές με μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων. Μετά από συνεχείς παρατάσεις και αναβολές, βλέποντας ότι οι φοιτητές δεν φοβούνται να ‘ρθουν σε μετωπική σύγκρουση με αυτήν την πολιτική καταθέτει το νόμο για ψήφιση μέσα Ιούλη. Το φοιτητικό κίνημα, με τα όργανά του, πρέπει τώρα να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και να γίνει πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών αναταραχών που θα στοχεύει την ανατροπή του νομοσχεδίου εκτρώματος αλλά και θα βρεθεί μαζί με τους αγωνιζόμενους κλάδους των εργαζομένων και το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματίων για την ανατροπή της κυβέρνησης (και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας αντεργατικής πολιτικής), του μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους που δημιούργησε το κεφάλαιο και καλείται να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας πάση θυσία. Η αυθόρμητη συγκέντρωση στο Σύνταγμα μπορεί να τροφοδοτήσει νέους αγώνες αν μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε οργανωμένο κίνημα ανατροπής, αν οι εργαζόμενοι και η νεολαία πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα από συνελεύσεις σε συλλόγους και σωματεία για την οργάνωση και πολιτικοποίηση του αγώνα.

Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή τους! Όλοι στους μαχητικούς αγώνες για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που επιβάλλει η χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου