Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ 13/9/2011

Βρισκόμαστε εδώ μετά από 2 εβδομάδες δυναμικής εμφάνισης του φοιτητικού κινήματος στο προσκήνιο, με 300 καταλήψεις και μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και με την δυναμική παρουσία του φοιτητικού κινήματος στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ που μαζί με τον εργαζόμενο λαό έδωσαν ένα έντονο αντικυβερνητικό μήνυμα, ενάντια στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους, όσο κι αν Γιωργάκης και Αννούλα φωνάζουν για το τέλος των καταλήψεων και την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο που ψήφισε πραξικοπηματικά στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή σύμπραξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες.
                Για εμάς  αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σε καμία περίπτωση τη συναίνεση του λαού. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτή, δεν ζητάμε τίποτα, μόνο την ανατροπή της. Δε μπορεί η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία, να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υπόδουλοι του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Τώρα είναι ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη.  Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
                 Ο νέος εκτρωματικός νόμος Διαμαντοπούλου έρχεται να αλλάξει πλήρως το χαρακτήρα του πανεπιστημίου που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το μετατρέπει πλήρως σε μία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, σε μία μονάδα παραγωγής άχρηστων κουρελόχαρτων- πτυχίων που δε θα έχουν καμία αξία. Ο φοιτητής υποχρεούται να τρέχει από δω και από κει σε ένα ατέρμονο κυνήγι πιστωτικών μονάδων όπου στο τέλος δε θα του παρέχει καμία γνωστική επάρκεια επί του αντικειμένου του, αλλά μία πρόσκαιρη πιστοποίηση της ικανότητάς του να εργάζεται πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα δείχνουν δηλαδή ανά πάσα στιγμή την ικανότητά του να προσαρμόζεται, με μετρήσιμο τρόπο, στις ανάγκες της αγοράς. Για αυτό και η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών, για αυτό και η πλήρης αντικατάσταση του με πιστωτικές μονάδες. Η αντιμετώπιση της κρίσης στο πεδίο της εκπαίδευσης είναι ανάγκη και ευκαιρία για το κεφάλαιο. Ανάγκη καθώς περικόπτει «άχρηστα» έξοδα, όπως η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το κράτος, τα δωρεάν συγγράμματα που καταργούνται, η δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Ανάγκη να αυξήσει τα περιθώρια κερδοφορίας του από το πανεπιστήμιο, με τις επιχειρήσεις να αλωνίζουν σε αυτό και να το χρησιμοποιούν σαν πεδίο απόλυτης κερδοφορίας. Τόσο σε επίπεδο διοίκησης του πανεπιστημίου, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενης γνώσης, καθώς ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν μαθήματα και να καθορίζουν αυτοί την παρεχόμενη γνώση, ενώ ταυτόχρονα θα βγάζουν κέρδος εκμεταλλευόμενοι την άμισθη εργασία φοιτητών, μεταπτυχιακών κ.α. Ευκαιρία καθώς του δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει πλήρως τον αυριανό εργαζόμενο, στις ανάγκες της αγοράς. Να δημιουργήσει έναν εργαζόμενο χωρίς καμία γνωστική επάρκεια άρα φτηνό και ευέλικτο. Έναν εργαζόμενο που θέλουν να αντιστοιχήσουν πλήρως στα 592 Ε!. Αποτελεί και ευκαιρία να διαλύσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης εντός του πανεπιστημίου, καθώς στο νέο πανεπιστήμιο επιχείρηση δε χωράνε δημοκρατικές διαδικασίες και φωνές αντίδρασης, που αποτελούν πολλές φορές πυροδότη για ευρύτερες κοινωνικές διαδικασίες. Για αυτό και η κατάργηση του ασύλου, ενώ με τις διαγραφές των φοιτητών και τις αλυσίδες μαθημάτων προσπαθεί να εντατικοποιήσει και να πειθαρχήσει το φοιτητικό σώμα με σκοπό αυτό να στραφεί πλήρως στον ατομικό δρόμο καθώς θα μπαίνει σε διαδικασία να επιλέξει μεταξύ των συλλογικών αγόνων και της πιθανής διαγραφής του.
                Η κρισιμότητα της περιόδου κάνει επιτακτική την άμεση εμφάνιση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση του φοιτητικού και πανεκπαιδευτικού κινήματος. Η σοβαρότητα των κυβερνητικών αλλαγών, οι συνταρακτικές επιπτώσεις τους στο παρόν και το μέλλον του συνόλου του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς, η σκληρή ταξική επίθεση που συντελείται σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και τώρα στην παιδεία, επιβάλλουν την μεγαλύτερη από ποτέ αντίσταση, την πιο ισχυρή αναμέτρηση με την αστική πολιτική. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς βιβλία, με μαθητές στοιβαγμένους στις αίθουσες, ελλείψεις σε καθηγητές και συγχωνεύσεις. Οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην κοινωνία. Ο ευέλικτος φοιτητής θα γίνει ο αυριανός ευέλικτος εργαζόμενος, η αποσπασματική γνώση και κατάρτιση ακολουθεί την ημιαπασχόληση, την επισφάλεια, την ανεργία, την πλήρη υποταγή στον εργασιακό μεσαίωνα. Είναι ανάγκη το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα να ξαναβρεί τις πιο μαχητικές και ανατρεπτικές παραδόσεις του, τις ζωντανές και μαχητικές του καταλήψεις, να πρωταγωνιστήσει Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούνε εκείνες οι κινηματικές διαδικασίες που θα εμπλέκουν το σύνολο του φοιτητικού κόσμου, των καθηγητών, των μαθητών, των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και θα συντονίζουν από κοινού τον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας  ενάντια στα μνημόνια διαρκείας και την δολοφονική κυβερνητική πολιτική!
ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ-ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.
Κόντρα στη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ ότι οι μόνοι που αντιδρούν στο νέο νόμο είναι οι πρυτάνεις για τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και οι καθεστωτικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ επειδή χάνουν το μερίδιό τους στη διαπλοκή, εμείς παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. !Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο του αγώνα. Σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαζί με συλλόγους ΔΕΠ, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία. Για την ανατροπή αυτής κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Να γίνουμε ποτάμι οργής που θα βγει στους δρόμους για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στην παιδεία την εργασία και την ζωή.


  • Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της , το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής. Ενάντια στο μαύρο μέτωπο  ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑΟΣ και την χούντα ΕΕ – ΔΝΤ –Κεφαλαίου.
  • Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου.
  • Όχι στην παιδεία της αγοράς. Καμία επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Κάτω το νέο σχολείο της αγοράς, όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων
  • Όχι στον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες
  •  Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη διαδικασία της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ
  • Μαζικές προσλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.
  • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης.

Διεκδικούμε:
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία προγράμματα σπουδών που θα εξασφαλίζουν μορφωτικά δικαιώματα. Καμία πιστοποίηση έξω από το ενιαίο πτυχίο.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα. κατάργηση των εξεταστικών, ταξικών και οικονομικών φραγμών. Όχι στην εμπορευματοποιημένη γνώση, και τη γνώση που οδηγεί σε χειραγώγηση και υποταγή. Έρευνα με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου..
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους.
  • Πλήρη φοιτητικό και εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, 1400 κατώτερος μισθός, 5ημερο-7ωρο-35ωρο. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία.

Αποφασίζουμε:
  •   Κατάληψη της σχολής από Τρίτη 13/9 μέχρι και την Τρίτη 20/9
  •  Νέα γενική συνέλευση του συλλόγου την Τρίτη 20/9 , ώρα 12:00 στο αμφ. 21
  • Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης και ορισμό από αυτήν με βάση το πλήθος της συνέλευσης αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων (με μέτρο 1:50) για το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Η Σ.Ε.Κ. έχει την ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης του Συλλόγου, την εμβάθυνση του περιεχομένου, τη διοργάνωση εξώστρεφων και άλλων δράσεων ακόμα και την κατάθεση πλαισίων.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 15/9 στις 12.00 στα Προπύλαια
  • Εξορμήσεις σε σχολεία, σχολές και γειτονιές σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους της ΣΘΕ.
  • Δημιουργία κέντρου αγώνα και αντιπληροφόρησης στο κέντρο της Αθήνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου