Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 16ης Μάη

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτέλεσαν ένα ακόμα δημοψήφισμα για τη σπουδάζουσα νεολαία ανάμεσα στην πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής από τη μία και στις δυνάμεις της πάλης για την ανατροπή του κοινωνικού μεσαίωνα από την άλλη. Οι φοιτητές σίγουρα έδωσαν δυναμικό παρόν ενισχύοντας τις δυνάμεις του αγώνα και της ανατροπής. Η ΕΑΑΚ βγήκε για ακόμη μια φορά ενισχυμένη σε ποσοστό και σε ψήφους, ενώ αντίθετα οι μνημονικές παρατάξεις του δικομματισμού ΠΑΣΠ και ΔΑΠ έχασαν χιλιάδες ψήφους. Η αύξηση της αποχής οφείλεται στην τεράστια πτώση τους. Το χτύπημα των βασικών πυλώνων της αστικής πολιτικής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για τη συνολική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος πλάι στο μαχόμενο λαό για την ανατροπή του κοινωνικού μεσαίωνα. 

Συγκεκριμένα στο Φοιτητικό Σύλλογο Μαθηματικού, ένα σύλλογο όπου για πολλά χρόνια οι καθεστωτικές παρατάξεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ συγκέντρωναν πολύ ψηλά ποσοστά, φέτος οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη και στους δύο, με αποτέλεσμα να χάσουν πάνω από 100 ψήφους ο καθένας. Απ’ την άλλη η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ βγήκε για ακόμη μια χρονιά ενισχυμένη σε ψήφους και σε ποσοστό κατακτώντας και 2 έδρες στο ΔΣ του συλλόγου (έχασε μια η ΠΑΣΠ). Η σταθερή άνοδος της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ τα τελευταία χρόνια αποτυπώνει την αγωνιστική στροφή του συλλόγου, ενδεικτική η δυναμική συμμετοχή και ο ρόλος που έπαιξε στο κίνημα ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου με πολλές βδομάδες καταλήψεων και κινητοποιήσεων το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Σίγουρα μια συνολική ανατροπή των συσχετισμών δεν γίνεται απ’ την μια μέρα στην άλλη, αλλά με ενισχυμένη την ΕΑΑΚ υπάρχουν δυνατότητες για δυναμική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, των γενικών συνελεύσεων, των συλλόγων, για την συμπόρευση και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους εντός και εκτός του πανεπιστημίου. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους φοιτητές που απεγκλωβίστηκαν από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ (250 στο μαθηματικό και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα) να μην παραιτηθούν, αλλά το επόμενο διάστημα να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις και στον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα και το πανεπιστήμιο επιχείρηση. Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τις κυρίαρχες παρατάξεις και την πολιτική που εκφράζουν, καθώς βασικός κανόνας τους είναι ότι αν δεν μπορούν να σε πείσουν, τουλάχιστον ας μείνεις αμέτοχος και ακίνδυνος! 

Δεν μπορούμε βέβαια να επαναπαυτούμε σε μια καλή καταγραφή στις εκλογές, καθώς καλούμαστε να δώσουμε αγώνες για το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδια την εργασία και την ζωή μας. Σε τέτοιους αγώνες το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τις εξετάσεις του την επόμενη περίοδο. Η σημαντική ενίσχυση της ΕΑΑΚ είναι ένα αισιόδοξο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και σίγουρα έστειλε μήνυμα σε όσους προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το νόμο Διαμαντοπούλου. 

Τέλος, ο στόχος που βάλαμε να τσακιστούν οι μνημονιακές παρατάξεις του δικομματισμού στα πανεπιστήμια και να ενισχυθεί η δύναμη ανατροπής επετεύχθη! Τώρα πρέπει να τσακίσουμε μαζί με όλο το λαό την πολιτική των μνημονίων και του κεφαλαίου και να ανοίξουμε το δρόμο για τις δικές μας ανάγκες σε παιδεία, εργασία, δημοκρατία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου