Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Δεν επαναπαυόμαστε – Δεν μένουμε θεατές στις εξελίξεις


                Οι εκλογές της 6ης Μαΐου ανέδειξαν ένα σκηνικό πολιτικής ρευστότητας. Η καταδίκη του δικομματισμού αφαιρεί την δυνατότητα συγκρότησης νέας κυβέρνησης στα κόμματα που μέχρι τώρα κυβερνούσαν με την βάρβαρη πολιτική τους υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ κ του ΔΝΤ. Γι’ αυτό το σύστημα αναζητεί την ανασυγκρότησή του με νέα υλικά. Αξιοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση και τις διάφορες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, χωρίς πολιτική ρήξης με το κεφάλαιο και την ΕΕ. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα γίνει για την ενσωμάτωση δυνάμεων της Αριστεράς, στη βάση του κυβερνητισμού και της προσήλωσης στο ευρώ και την ΕΕ.

                Όποια όμως κυβέρνηση και να προκύψει δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η αλλαγή αυτής της εφιαλτικής πορείας δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκεκριμένη αντί-ΕΕ και αντικαπιταλιστική στοχοθεσία. Όπως αυτές τις αυταπάτες των άμεσων λύσεων από τα πάνω και των κυβερνητικών διεξόδων, τις οποίες τροφοδότησε ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, αναπτύσσοντας μια πορεία με απαντήσεις εντός της ΕΕ και χωρίς ρήξη με το σύστημα. Προβληματικό είναι και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της «αντιμνημονιακής» ψήφου κατευθύνθηκε στο συντηρητικό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η καταγραφή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που αποτελεί ένα πολύ αρνητικό γεγονός. Υπογραμμίζει τον κίνδυνο από μια στροφή προς τον φασισμό, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης.

                Το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένουμε κλιμάκωση της επίθεσης από πλευράς ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου καθώς πολλά μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί και συμφωνηθεί με το ελληνικό κράτος, ανεξάρτητα απ’ το αν βάζει την υπογραφή της η νέα κυβέρνηση. Ο αγώνας για την αποδέσμευση του λαού από τα Μνημόνια, το χρέος, το ΔΝΤ και την ΕΕ συνεχίζεται αμείωτος από σήμερα στους δρόμους. Όπως το γνωρίζαμε από την αρχή, η σημαντικότερη μάχη θα δοθεί εκεί που είναι η πραγματική δύναμη του λαού και της νεολαίας: στους χώρους δουλείας, στις σχολές στις γειτονιές για την υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης, της υγείας, της παιδείας.
Για εμάς που μας ετοιμάζουν το πιο σκληρό μέλλον μέσα κι έξω απ’ τα πανεπιστήμια το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές:

Δε θα γίνουμε η γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης!

                Το μήνυμα και ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί σε κάθε μάχη με κάθε τρόπο. Περνάει μέσα από την μάχη για την ανατροπή της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο. Περνάει μέσα από την μάχη για αλλαγή των συσχετισμών μέσα στα πανεπιστήμια, και κυρίως από την καταδίκη των δυνάμεων που στηρίζουν αυτές τις αναδιαρθρώσεις αλλά και των δυνάμεων που υπερασπίζονται το παλιό πανεπιστήμιο. Ο αγώνας μέσα στα πανεπιστήμια πρέπει να έρχεται σε ρήξη με το πανεπιστήμιο της αγοράς και του μνημονίου, σε ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ στην παιδεία. Είναι ανάγκη να βάλουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση και έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας, για δουλειά σίγουρη και σταθερή με αξιοπρεπείς μισθούς. Κόντρα σ’ αυτούς που μας θέλουν με πτυχία-μεταπτυχιακά-διδακτορικά στην ανεργία, την επισφάλεια και πολλές φορές να μεταναστεύουμε προς αναζήτηση δουλειάς.

                Οι φοιτητικές εκλογές στις 16 Μάη αποτελούν άλλη μια μάχη που καλούμαστε να δώσουμε και μια ευκαιρία για ανατροπή των συσχετισμών στα πανεπιστήμια. Καλούμε όλους τους φοιτητές με τους οποίους δώσαμε τις μικρές και μεγάλες μάχες το προηγούμενο διάστημα, που στήριξαν τα αγωνιστικά πλαίσια στις γενικές συνελεύσεις και βρέθηκαν μαζί μας στο δρόμο τους αγώνα, όλους τους φοιτητές που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, που τους βαραίνει το κόστος σπουδών και η ανασφάλεια στην εργασία, να στηρίξουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ, να οργανώσουμε ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα, να παλέψουμε μαζί  για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου