Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΕΑΑΚ για το νέο νόμο-πλαίσιο και τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Με την πάγια τακτική των κυβερνήσεων ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι και με τη μορφή του κατεπείγοντος ο νέος νόμος (Ν.4076) για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ένα χρόνο μετά από την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου (πάλι μες στο κατακαλόκαιρο) και μετά την πίεση που άσκησαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Κινήματος το Υπουργείο αναπροσαρμόζει την τακτική του με στόχο την προώθηση και υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στα πλαίσια της Μπολόνια και των απαιτήσεων του Μνημονίου. Η συνταγή παραμένει ίδια σε σχέση με το νόμο Διαμαντοπούλου, δηλαδή πλήρης κατεδάφιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου και τσάκισμα των δικαιωμάτων της νεολαίας. Ο νέος νόμος απλώς επιταχύνει αυτές τις προσπάθειες και προσπαθεί να ξεπεράσει τα αναχώματα που βάζει η πάλη της σπουδάζουσας νεολαίας.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ που έχει ως στόχο το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας και τη διαμόρφωση μιας νέας εφιαλτικής πραγματικότητας για το λαό. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών μέσα από την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο δημόσιων λειτουργιών και το ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση άλλων. Ταυτόχρονα, προωθεί και τις ριζικές αναδιαρθρώσεις μέσα από την παγίωση της ευέλικτης απασχόλησης, τη μονιμοποίηση της μαζικής ανεργίας (που στους νέους αγγίζει το 54%) δημιουργώντας το νέο βάρβαρο κοινωνικό πεδίο που θα μπορέσει να επαναφέρει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε υψηλά επίπεδα.

Το νέο μνημόνιο στην Παιδεία στοχεύει:

· Στην οριστική κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την εισαγωγή διδάκτρων (που αποτελεί και κομμάτι του νέου πακέτου των 11.5 δις) σε προπτυχιακό επίπεδο και η γενίκευση της στο μεταπτυχιακό, την κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, τις περικοπές των δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα (ήδη έκλεισαν την εστία της ΑΣΟΕΕ πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες φοιτητές) αλλά και το κλείσιμο – συγχωνεύσεις ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα προωθείται η συνεχής υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, οι απολύσεις προσωπικού και οι μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Όλα αυτά είναι κομμάτι της συνολικότερης περικοπής κοινωνικών δαπανών και του γκρεμίσματος του κράτους πρόνοιας που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

· Στην διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αντιδραστικού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας των ιδρυμάτων. Η σύνδεση χρηματοδότησης – αξιολόγησης και ο διορισμός των νέων διοικήσεων από τα Συμβούλια Διοίκησης διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό πεδίο για την προώθηση – υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής στα πανεπιστήμια αλλά και τον καλύτερο έλεγχο τους από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση νομοθετεί το φόβο της απέναντι στο Φοιτητικό Κίνημα καθώς ο νέος νόμος προβλέπει ότι, αν δεν πραγματοποιηθούν δύο φορές οι εκλογές (λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων προφανώς), γίνεται εκλογή με επιστολική/ηλεκτρονική ψήφο και εάν δεν πραγματοποιηθεί και με αυτό τον τρόπο, ακολουθεί υποχρεωτικός διορισμός των αρχαιοτέρων καθηγητών του ιδρύματος.

· Στην πλήρη κατάργηση των πτυχίων και το τσάκισμα των δικαιωμάτων της νεολαίας σε εκπαίδευση και εργασία. Η κατάργηση των πτυχίων , η προώθηση της δια βίου μάθησης με σεμινάρια υψηλού κόστους για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και η διαμόρφωση ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών είναι το συμπλήρωμα της κυρίαρχης πολιτικής που προωθεί την ευέλικτη απασχόληση, τη μαζική ανεργία και τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα.

Ταυτόχρονα με την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της ολοκληρωτικής υποταγής της στις ανάγκες της αγοράς η κυβέρνηση επιδιώκει και το τσάκισμα του Φοιτητικού Κινήματος. Η κατάργηση του ασύλου, οι εντατικοί ρυθμοί σπουδών (που θα οξυνθούν περεταίρω μέσα από τα δίδακτρα και την κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων) έχουν ως στόχο να κάμψουν τις ανατρεπτικές διαθέσεις της σπουδάζουσας νεολαίας.

Κάτω το Μνημόνιο της Παιδείας – Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας

Με πρώτο ραντεβού την ολοκλήρωση των εξεταστικών η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση καλεί τους φοιτητές αλλά και κάθε αγωνιστική πολιτική δύναμη σε ενιαία, μαχητική πάλη διαρκείας για την ανατροπή του νέου νόμου – Μνημονίου της Παιδείας. Με όπλο τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, τις μαχητικές μορφές πάλης οι φοιτητές να πλημυρίσουν κάθε πόλη της Ελλάδας με τις πορείες τους και να πνίξουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Μαζί με το μαθητικό κίνημα να κάνουμε τον Οκτώβρη την πιο θερμή περίοδο που θα προκαλέσει την πρώτη ήττα στην λαίλαπα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που γκρεμίζουν το παρόν και διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό μέλλον για τη νεολαία. Για να γίνουμε ο εφιάλτης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου