Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Για την απόφαση του Πανεπιστημίου σχετικά με τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών



           Καταγγέλλουμε την απόφαση του πανεπιστημίου Αθηνών να βάλει (ξανά) κριτήρια στη δωρεάν σίτιση των φοιτητών, καταστρατηγώντας έτσι άλλο ένα δικαίωμα και κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος, ειδικά σε μια περίοδο που οι φοιτητές τα βγάζουν όλο και πιο δύσκολα πέρα. Συγκεκριμένα, μετά από σχετική υπουργική απόφαση, η διοίκηση του ΕΚΠΑ αποφάσισε να αλλάξει την διαδικασία παροχής κάρτας δωρεάν σίτισης, ώστε να μη δικαιούνται όλοι οι φοιτητές αλλά μόνο ειδικές κατηγορίες (με βάση το εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση κλπ), απαιτώντας μια σειρά από δικαιολογητικά και δημόσια έγγραφα, και όχι απλώς την φοιτητική ταυτότητα (όπως ίσχυε). Μεταξύ άλλων απαιτούνται: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, έγγραφο δημόσιας αρχής για τον τόπο μόνιμης κατοικίας, Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. 2012 και πολλά άλλα. Να σημειωθεί εδώ, ότι φέτος, η προθεσμία λήξης για την υποβολή της σχετικής αίτησης έχει οριστεί για την 12η Οκτώβρη (αντί για τέλος Νοέμβρη που ήταν μέχρι πέρσι). Ποντάροντας λίγο στην ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών και άλλο λίγο στην έλλειψη χρόνου πολλών φοιτητών, μάλλον υπολογίζουν πως όλο και περισσότεροι θα χάσουν το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση…

            Προφανώς η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποσκοπεί ούτε στον «εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου», ούτε στο να παρέχεται δωρεάν σίτιση «μόνο σε όσους το έχουν ανάγκη». Η κίνηση αυτή, εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική του υπουργείου Παιδείας (υπό την καθοδήγηση πάντα της συγκυβέρνησης και της τρόικας) που θέλει την πλήρη κατάργηση των δωρεάν παροχών για τους φοιτητές και την ταυτόχρονη υποταγή της «μέριμνας» στου ιδιώτες ( ας μην ξεχνάμε άλλωστε το χαράτσι των 4 ευρώ που αναγκάζονται να πληρώνουν όσοι δεν έχουν κάρτα σίτισης, τα οποία πηγαίνουν στην εταιρεία «Αφοί Κομπατσιάρη»). Και η παραπάνω απόφαση, είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, παραφωνίες όπως η δωρεάν σίτιση ή τα δωρεάν συγγράμματα δεν έχουν θέση στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Εδώ ότι δεν αποφέρει άμεσο κέρδος δεν έχει λόγο συνεχίζει να υπάρχει…

            Η απόφαση αυτή σίγουρα δεν είναι ένα ακόμα μεμονωμένο περιστατικό καταπάτησης κάποιου δικαιώματος, κάποιου κομματιού της κοινωνίας, γενικά και αόριστα, όπως πολλοί καλοθελητές μπορεί να προφασιστούν. Εντάσσεται στη συνολικότερη τακτική της τρόικας και των κυβερνήσεων- συνεργατών της, περικοπών απ’ την παιδεία, την υγεία και τα δημόσια αγαθά, στην φορολογική αφαίμαξη του λαού ώστε να πηγαίνουν περισσότερα χρήματα στους τραπεζίτες, τους διεθνείς τοκογλύφους της ΕΕ και να μπορούν να παίρνουν φοροαπαλλαγές εφοπλιστές και βιομήχανοι. Ταυτόχρονα στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί και φάρμακα, στα σχολεία δεν υπάρχει θέρμανση και μισθοί-συντάξεις μειώνονται με γοργούς ρυθμούς. 

Δε θα ανεχτούμε καμία περικοπή στην ποιότητα των σπουδών μας και πολύ περισσότερο στην φοιτητική μέριμνα. Τη ίδια ώρα που κόβεται η δωρεάν σίτιση, το υπουργείο και η κυβέρνηση προχωρούν σε περικοπές στο κονδύλι για τα συγγράμματα (κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς βιβλία το επόμενο εξάμηνο!) πετάνε φοιτητές έξω απ’ τις εστίες, βάζουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και σειρά έχουν και τα προπτυχιακά!

Διεκδικούμε τώρα:

-Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, χωρίς κριτήρια, μόνο με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας.

-Δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές από επαρχία.

-Καμία περικοπή στα συγγράμματα, δωρεάν όλα τα υλικά και τα αναλώσιμα που χρειάζονται για τις σπουδές.

-Έξω οι εταιρίες που λυμαίνονται την φοιτητική μέριμνα. Το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν την ποιότητα και να ανεβάζουν τις τιμές!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου