Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση Μητσοτάκη: “Πως ξαναγράφεται η ιστορία”


Το νέο του βιβλίο παρουσίασε ο “Επίτιμος” με τίτλο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993», στο οποίο μιλάει για την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός προσπαθώντας να υπενθυμίσει ότι η περίοδος της δικής του διακυβέρνησης υπήρξε όαση δημοσιονομικής σύνεσης μέσα σε μια τριακονταετία σπατάλης, μεγέθυνσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Μάλιστα, με την απόλυτη ταπεινότητα που τον διακατέχει, δήλωσε: "Αν δε με είχαν ρίξει το 1993 ίσως η χώρα είχε γλιτώσει" .

Ο τότε πρωθυπουργός παρέλαβε το χρέος στο 69,9% του ΑΕΠ. Κατά τα έτη 1990, 1991, 1992 το δημόσιο χρέος βρέθηκε στο 80,7%, στο 83,3% και στο 89% , αντιστοίχως. Κι όμως, όλα αυτά δε ήταν παρά η ... φόρα για το μεγάλο άλμα:Το 1993 εκτοξεύθηκε στο 111,6% του ΑΕΠ. Αυτή ήταν η... τρομακτική επιτυχία της τότε κυβέρνησης στον... ιερό αγώνα για τη χαλιναγώγηση του δημόσιου χρέους!

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα επικαιρότητας κατά την ομιλία του, τασσόμενος υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο ενώ έκανε έκκληση στους βουλευτές, να κάνουν κάθε τι για να ολοκληρωθεί η σημερινή τετραετία της Βουλής, καλώντας τους όπως είπε χαρακτηριστικά να ψηφίζουν «φίλο-ευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής που όπως είπε « Δεν επιτρέπεται να το αγνοήσουμε προσθέτοντας ότι « οφείλεται στο κακό παράδειγμα που έδωσε τόσα χρόνια η ασυδοσία της Αριστεράς» και τόνισε ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική νομιμότητα και να καταδικαστούν φαινόμενα όπως οι κουκουλοφόροι που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις την Χαλκιδική και το κίνημα δεν πληρώνω». Βάζοντας δηλαδή στην ίδια μοίρα τον αγώνα των κατοίκων στη Χαλκιδική για να μην καταστραφεί ο τόπος τους από τα ορυχεία και το κίνημα ενάντια στα χαράτσια με τις φασιστικές επιθέσεις και δολοφονίες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρόσωπα του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου. Αναφέρουμε μερικά ονόματα: Φ.Κουβέλης, Π.Καμμένος, Β.Μεϊμαράκης, Ανδ.Παπαδόπουλος, Μ.Ανδρουλάκης, Β.Πολύδωρας, Γ.Αλογοσκούφης, Γ.Βουλγαράκης, Π.Δούκας, Τ.Γιαννίτσης, Π.Παυλόπουλος, Δ.Σιούφας, Γ.Καρατζαφέρης, Κ.Χατζηδάκης, Ν.Κακλαμάνης, Ν.Καραχάλιος, Ελ. Βόζεμπεργκ, οι επιχειρηματίες Βαρδής Βαρδινογιάννης, Γιώργος Μπόμπολας, Δημήτρης Κοπελούζος, Σταύρος Ψυχάρης, ο Αντώνης Λιβάνης και ο Αριστείδης Αλαφούζος. Το παρόν έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, νοσταλγώντας τις εποχές της συγκυβέρνησης του 1989, ενώ ο ίδιος ο επίτιμος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με τα κόμματα της Αριστεράς, ως δείγμα εσωτερικής συναίνεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου