Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 17ης Απρίλη


Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που οι συνέπειες της πενταετούς βάρβαρης πολιτικής συσσωρεύονται με εφιαλτικό τρόπο στις πλάτες του λαού. Αποτέλεσαν έτσι και φέτος μάχη με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα για τη σπουδάζουσα νεολαία, εντείνοντας ξεκάθαρα το ρήγμα ανάμεσα στην πολιτική των μνημονίων, της φτώχειας και της κοινωνικής καταστροφής από τη μία και στην πάλη για την ανατροπή του σύγχρονου κοινωνικού μεσαίωνα από την άλλη. Η σπουδάζουσα νεολαία όντας στο στόχαστρο της αστικής πολιτικής σε εκπαίδευση και εργασία κλήθηκε να πάρει θέση για το αν θα αποτελέσει γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης ή τη γενιά που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, διεκδικώντας τη ζωή που της αξίζει.

Σε μια περίοδο χτυπήματος των συλλογικών και οργανωμένων μορφών του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος, η εμφανής προσπάθεια από την πλευρά του συστήματος να υπονομεύσει και να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα και κάθε αγωνιστική έκφραση στα πανεπιστήμια έπεσε στο κενό. Οι φοιτητικές εκλογές, παρά τη προσπάθεια των καθεστωτικών δυνάμεων να περιοριστούν στα κοινοβουλευτικά τους χαρακτηριστικά, παρά τις παρακρατικές επιθέσεις απέναντι σε αγωνιστές φοιτητές σε ώρες αιχμής όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, σημαδεύτηκαν από το μαζικό κίνημα και τη δράση του. Σε αυτά τα πλαίσια καταγγέλλουμε το παρακρατικό χτύπημα στο χώρο του χημείου την ώρα διεξαγωγής των εκλογών, που αποτέλεσμα είχε να χτυπηθούν σοβαρά 4 φοιτητές, μέλη της ΕΑΑΚ, και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.


Στο φοιτητικό σύλλογο μαθηματικού, η αγωνιστική στροφή του συλλόγου μας είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ έχει καταφέρει να διπλασιάσει τις ψήφους της, να τριπλασιάσει το ποσοστό της και βρεθεί από 5η σε 3η δύναμη του συλλόγου, μέσα σε 3 μόλις χρόνια, καταγράφοντας και φέτος την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις (+43 ψήφους, +6,2%). Άνοδος που καταγράφηκε ιδιαίτερα στον ενεργούς φοιτητές του συλλόγου, σε αντίθεση με ΔΑΠ-ΠΚΣ που διατηρούν υψηλά ποσοστά στην κάλπη των επί πτυχίω φοιτητών. Και όλα αυτά καθόλου τυχαία καθώς τα τελευταία χρόνια η ΑΕΠ-ΕΑΑΚ έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έδινε ο σύλλογος και το φοιτητικό κίνημα συνολικά, έχουμε παλέψει για να γίνονται συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις, να είναι ενεργός ο σύλλογος και να έχει αγωνιστική δράση, σε αντίθεση με τις άλλες δυνάμεις που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έβαζαν αναχώματα στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων.

Αντίθετα, η πτώση των καθεστωτικών παρατάξεων είναι εμφανέστατη. Για πρώτη φορά φέτος, ΠΑΣΠ-ΔΑΠ δεν κατέχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του συλλόγου, ενώ έχουν χάσει εκατοντάδες ψήφους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά η ΠΑΣΠ, μέχρι πρότινος 1η δύναμη, καταποντίστηκε στην 4η θέση, ακολουθώντας την καθοδική πορεία και την καταδίκη του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Η ΔΑΠ, παρά την φετινή της μικρή άνοδο, δεν φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει από την τεράστια πτώση που είχε τα τελευταία χρόνια. Με τις μισές ψήφους σε σχέση με το 2010, λόγω της συνεχούς πτώσης της, καταφέρνει μια κούφια πρωτιά. Αβέβαιο παραμένει αν οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ θα εμφανίζονται τώρα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ, γιατί μέχρι πρότινος τους ψάχναμε μέσω Νικολούλη. (Για τις γενικές συνελεύσεις δεν το συζητάμε, έχουν πάρει καιρό τώρα διαζύγιο απ’ αυτές)


Εμείς από την πλευρά μας καλούμε όλους τους φοιτητές του συλλόγου το επόμενο διάστημα να μην επαναπαυτούν, καθώς καλούμαστε να δώσουμε αγώνες για το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδια την εργασία και την ζωή μας. Σε τέτοιους αγώνες το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τις εξετάσεις του την επόμενη περίοδο. Καλούμαστε να ανασυγκροτήσουμε τον φοιτητικό μας σύλλογο, με μαζικές δημοκρατικές γενικές συνελεύσεις, που θα συζητούν επί της ουσίας και θα οργανώνουν των αγώνα μας. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση το Δ.Σ που εκλέχθηκε από τις φοιτητικές εκλογές να παίξει ρόλο “πεφωτισμένου καθοδηγητή” και να παίρνει αποφάσεις ερήμην των φοιτητών.


Έχουμε μεγάλες μάχες μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου