Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/10 ΣΤΙΣ 13:00!



ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/10 ΣΤΙΣ 13:00!
Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, σε κάθε βαθμίδα, και ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή στο σύνολο της (φοιτητές, μελή ΔΕΠ, εργαζόμενοι), δέχονται μια άνευ προηγούμενου έντασης επίθεση από την Κυβέρνηση, με την οποία επιχειρείται, μέσω των νέων μέτρων, να διαλύσει ακόμα περισσότερο τη δημόσια παιδεία. Προσπάθεια που βεβαία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια βλ. αναθεώρηση άρθρου 16 -νομος Διαμαντοπούλου- συμβούλια διοίκησης -σχέδιο Αθηνά κλπ.), προς όφελος πάντα των ιδιωτικών συμφερόντων. Η απόλυση των διοικητικών υπάλληλων είναι γνωστό πλέον ότι θα είναι καταστροφική για το πανεπιστήμιο, καθώς θα υποβαθμίσει και θα νεκρώσει πολλές από τις απαραίτητες λειτουργιές του, από τη γραμματειακή υποστήριξη και τη φύλαξη των κτηρίων μέχρι τη λειτουργιά εργαστηριών και βιβλιοθηκών. Ιδιαίτερα σε σχόλες όπως η δική μας, η βιβλιοθήκη αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο της έρευνας και τόπο στον οποίο ο φοιτητής περνά ένα μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής του ζωής, στην ουσία σημαίνει τερματισμό της ‘’ζωτικής’’ λειτουργιάς της σχολής. Παράλληλα, βλέπουμε ότι εκτός από τις επιμέρους λειτουργιές, υποβαθμίζεται και το γνωστικό αντικείμενο, κάτι το όποιο είναι ιδιαίτερα εμφανές στο τμήμα μας, όπου από το 2009 έχουν αποχωρήσει 16 μελή ΔΕΠ, χωρίς να μπορεί το Τμήμα να αναπληρώσει τα κενά αφού λόγω των Μνημονιακών νόμων δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του προγράμματος σπουδών, είτε με προσωρινή διακοπή (π.χ. Συνδυαστική), είτε κόψιμο εντελώς (π.χ. Δειγματοληψία) μαθημάτων.
Αυτές οι αλλαγές προφανώς δε γίνονται άσκοπα. Είναι φανερό ότι αυτά τα μέτρα ευνοούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με δυο κυρίως τρόπους. Από τη μια, η εξασθένιση απαραιτήτων λειτουργιών των ιδρυμάτων ,όπως οι γραμματείες, ανοίγει το δρόμο σε εργολαβικές εταιρίες να τις επωμιστούν αυτές (κάτι το όποιο ηδη εχει γίνει στον τομέα της καθαριότητα των σχολών) με το αζημίωτο φυσικά, κάτι που σημαίνει ότι το οικονομικό βάρος θα πέσει στις πλάτες των ιδρυμάτων και των φοιτητών με ποικίλους τρόπους που έχουν ήδη προαναγγελθεί (κόψιμο συγγραμμάτων, μείωση θέσεων στις εστίες, περιορισμός δωρεάν σίτισης κλπ.) και άλλων που βρίσκονται στα σκαριά. Ενδεικτικά έκθεση του ΚΕΠΕ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εισηγείται την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές μετά τα 4 έτη, καθώς και 70% μείωση του διδακτικού προσωπικού τα επόμενα 2 χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για όλα αυτά είναι η έγκριση κονδυλίου 3 εκατομμυρίων Ευρώ από το ΕΚΠΑ προκειμένου να αναλάβει εργολαβική εταιρία όλες τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου, όμως επειδή το ΕΚΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας το βάρος θα το καλύψουν κατά πάσα πιθανότητα οι φοιτητές. Απ’την άλλη, η υποβάθμιση του αντικείμενου σπουδών γίνεται στα πλαίσια της ‘’εναρμόνισης’’ με την αγορά, με λίγα λόγια προετοιμάζεται το έδαφος για την εκμετάλλευση των σχολών από εταιρίες, κάτι το οποίο έχει αρχίσει σε ορισμένα τμήματα (π.χ. Φαρμακευτική και Πληροφορική). Εξέλιξη η οποία σε τμήματα όπως το δικό μας, θα βάλει ταφόπλακα στην ερευνητική δραστηριότητα που σχετίζεται με μη κερδοφόρους τομείς (π.χ. θεωρητικά μαθηματικά) ενώ ταυτόχρονα θα παράγονται πτυχιούχοι-γρανάζια, χωρίς συνολική γνώση του αντικείμενου τους, οι οποίοι θα αποτελούν βορά στα στόματα των εταιριών που επιδιώκουν όλο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Η επίθεση στη δημόσια παιδεία είναι μόνο μια πτυχή της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται τα μικρομεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα σε όλους τους τομείς (εργασία, υγεία, στέγαση κλπ.). Η απάντηση λοιπόν που πρέπει να δώσουμε δεν είναι να μείνουμε άπραγοι, να σκύψουμε το κεφάλι ή να προσπαθήσουμε να παλέψουμε μόνοι μας. Αντίθετα χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού, να συσπειρωθούμε με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές για την προάσπιση της δημόσιας παιδείας και να εδραιώσουμε μια σύνδεση με τους κοινωνικούς αγώνες του λαού, να παλέψουμε για τη ανατροπή της αντιλαϊκής πολίτικης και των φορέων της, την Κυβέρνηση, την Ε.Ε., του ΔΝΤ και όποιου άλλου πίνει το αίμα του λαού.
A.E.Π.                     Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου