Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η ΔΑΠ ΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ




                        Τη Πέμπτη 7/2 πραγματοποιεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μαθηματικού ημερίδα με θέμα «Τρόπος λειτουργίας των μηχανισμών του Χρηματιστηρίου και επαγγελματική αποκατάσταση από το τμήμα μας.». Στην ημερίδα αυτή όσοι πάνε θα μάθουν από στελέχη του χρηματιστηρίου τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς και του χρηματιστηρίου, καθώς και την έννοια του ρίσκου και της απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς κ.α. Με άλλα λόγια ,κερδοσκόποι με εμπειρία στην αγοραπωλησία επιχειρήσεων, ακινήτων, ομολόγων κ.α. θα δείξουν πως κάποιος κερδίζει τζογάροντας και επενδύοντας σε μετοχές ή στο κατά πόσο θα κερδίσει στοιχήματα (γιατί υπάρχουν και αυτά στα χρηματιστήρια) ή πως η αγορά μπορεί να μας ωφελήσει.
                        Τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου φαίνεται πως η αγορά και οι κανόνες της μόνο τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους εξυπηρετούν, όπου στο χρηματιστήριο υπάρχουν επενδυτές και εταιρείες που επενδύουν στο αν μία χώρα θα χρεοκοπήσει και πλουτίζουν από τη χρεωκοπία της, έρχεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μας πει πως αυτό τελικά μπορεί να είναι λύση στην κρίση. Μόνο σκοπό έχουν να εξωραΐσουν την εικόνα του σάπιου χρηματοοικονομικού συστήματος  που παγκοσμίως βυθίζει τον λαό στη φτώχεια και φουσκώνει τις τσέπες των κεφαλαιοκρατών.
                        Το σεμινάριο αυτό δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι πανεπιστήμιο θέλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Δεν θέλει ένα πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την κοινωνία, που θα ενθαρρύνει την έρευνα για την επιστήμη με σκοπό την καλύτερη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα δίνει αποσπασματικές πληροφορίες με μόνο σκοπό ο φοιτητής να κάνει έρευνα για το πώς οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Θέλει τη γνώση εργαλείο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος πλαίσιο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, όπως ορίζουν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων που μπήκαν στα συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων (στο συμβούλιο διοίκησης του ΕΚΠΑ μπήκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Α. Τουρκολιάς), όπως ορίζουν οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας που έρχονται τους επόμενους μήνες.
                        Γι’ αυτούς τους λόγους καταγγέλλουμε την ημερίδα αυτή. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο αυτών των σεμιναρίων. Δε θα μας εξασφαλίσουν ούτε καλύτερη δουλειά ούτε καλύτερο μισθό. Τα παραμύθια περί “επαγγελματικής αποκατάστασης” μέσω σεμιναρίων δεν πιάνουν. Μήπως η ανεργία των νέων θα μειωθεί απ' το 60% με τέτοιους τρόπους; Μήπως ο βασικός μισθός δε θα είναι 400 ευρώ αν έχεις παρακολουθήσει κι ένα σεμινάριο της ΔΑΠ; Μήπως το πρόβλημα των ανέργων συναδέλφων μας που έχουν αποφοιτήσει είναι ότι δεν έχουν “καταρτιστεί” καλά;

Μόνος δρόμος είναι να οργανωθούμε συλλογικά μέσα απ' τους φοιτητικούς μας συλλόγους, μέσα απ' τις γενικές μας συνελεύσεις, να παλέψουμε για την ανατροπή της άθλιας πολιτικής των μνημονίων, της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, των ευρωπαϊκών και διεθνών τραπεζικών ταμείων που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας. Να παλέψουμε για σπουδές με ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα!


 
Α.Ε.Π.              Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου