Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

πλαίσιο 10/11/14



ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ την ΤΡΙΤΗ 11/11/2014

Μπήκαμε σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που ήδη τα αντίπαλα στρατόπεδα εντός του πανεπιστημίου έχουν προλάβει να δώσουν δείγματα του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν από εδώ και πέρα...

Οι φοιτητές και οι μαθητές έδωσαν την απάντηση τους στους επίδοξους «σωτήρες» της νεολαίας είτε αυτοί λέγονται Κυβέρνηση και Πρυτάνεις, είτε Πρεντεντέρηδες και Μ.Μ.Ε.. Η πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία της Πέμπτης, που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συντονιστικά κατειλημμένων σχολείων και σύλλογοι εκπαιδευτικών βροντοφώναξε ότι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν θα περάσει. Με μαχητικότητα και μαζικότητα διαδηλώσαμε παρά την πρωτοφανή επίθεση και τρομοκρατία που εξαπέλυσαν Κυβέρνηση, Υπουργείο και Μ.Μ.Ε. σε σχολεία και σχολές με εισαγγελικές παρεμβάσεις, ΜΑΤ στις Πρυτανείες και απειλές για ποινικές διώξεις σε αγωνιζόμενους φοιτητές, αστυνομικές επεμβάσεις σε κατειλημμένα σχολεία και διώξεις μαθητών. Όμως μάλλον «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο», χωρίς να υπολογίσουν ότι δεν «μασάμε» από αυτά, ότι επειδή ακριβώς παλεύουμε για την μόρφωση μας και το ίδιο μας το μέλλον δεν θα υποταχθούμε, αντίθετα θα παλέψουμε όλοι μαζί φοιτητές, μαθητές, καθηγητές μέχρι την οριστική ανατροπή της αναδιάρθρωσης και της πολιτικής που την προωθεί. 
Και ποια είναι αυτή η πολιτική; Είναι η πολιτική των Μνημονίων και της E.E,, όπου η εργασιακή προοπτική μας είναι στην καλύτερη η επισφαλής εργασία , η εργασία σε 5-μηνα voucher  ή το να τρέχουμε από ιδιαίτερο σε ιδιαίτερο ανασφάλιστοι και από φροντιστήριο σε φροντιστήριο για 4 ευρώ την ώρα. Είναι το Νέο Λύκειο που πετάει πάνω από τους μισούς μαθητές εκτός εκπαίδευσης, εντατικοποιώντας το πρόγραμμα τους με «πανελλήνιες» (τράπεζα θεμάτων) και στις τρεις τάξεις και  στέλνοντας τους από την Γ' γυμνασίου σε φροντιστήρια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και να παρατάνε το σχολείο ή να καταφεύγουν στην τεχνική εκπαίδευση όπου εκεί τους περιμένει η μαθητεία ή πιο εύστοχα η τσάμπα εργασία! Είναι οι επιταγές της Ε.Ε. που επιχειρούν να αλλάξουν ριζικά το πανεπιστήμιο, καταργώντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, στρώνοντας το χαλί σε εταιρείες να κερδοσκοπήσουν μέσα σε αυτό εις βάρος μας (εργολαβίες/ spin off/ επώνυμες έδρες) και δημιουργώντας τον πειθήνιο εργαζόμενο που θα τους εξασφαλίσει το μέγιστο για τα κέρδη τους. Είναι οι οργανισμοί και οι εσωτερικοί κανονισμοί των ιδρυμάτων που φέρνουν τις διαγραφές των δήθεν «πανάκριβων» «αιωνίων» , τα ν+2 , τις αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών , την διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και τα δίδακτρα. Το μέσο δηλαδή προκειμένου να εφαρμόσουν τις παραπάνω κατευθύνσεις.
ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ!
Αυτή τη στιγμή η μάχη ώστε η νέα γενιά να μπορεί να σπουδάσει, να πάρει ένα πτυχίο που εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα και να βρει αργότερα μια δουλειά αποκτά κεντρικά χαρακτηριστικά και πρέπει να δοθεί. Δημιουργούν μια κατάσταση που η οικονομική πίεση θα αποθαρρύνει τα παιδιά των φτωχότερων στρωμάτων ακόμα και να τελειώσουν το λύκειο. Τα πανεπιστήμια γίνονται μέρη όπου θα υπάρχουν λίγοι και εκλεκτοί ενώ η πλειοψηφία της νεολαίας θα πετιέται στη τεχνική κατάρτιση. Οι διαγραφές έρχονται να σπρώξουν αυτή τη κατάσταση βίαια πετώντας άμεσα κόσμο έξω από τις σχολές αλλά και δημιουργώντας ένα ακόμα εμπόδιο στη δυνατότητα να πάρει κάποιος πτυχίο. OI ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2003 ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ! Έρχονται επίσης να καθιερώσουν τη διαγραφή στα ν+2 χρόνια ως απειλή, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία του πειθήνιου και υπάκοου φοιτητή –μελλοντικού εργαζομένου με την εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών. Οι αντεργατικοί νόμοι που περνάνε τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου η νέα γενιά βυθίζεται στην ανεργία και εργάζεται νόμιμα με 400Ε! Αυτό το μέλλον και το παρόν μας έχουν ετοιμάσει και αυτό είναι που καλούμαστε να ανατρέψουμε!
 Ποιος όμως είναι το πραγματικό βάρος για την πρόσβαση στις δωρεάν σπουδές και ποιος τελικά εμποδίζει τους φοιτητές να σπουδάζουν; Μήπως είναι αυτή η σάπια κανιβαλική πολιτική που προωθούν κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ όλα αυτά χρόνια και που έχει φέρει τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο απόγειο της εξαθλίωσης; Μήπως είναι η συνολική επίθεση στην εκπαίδευση που προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Μήπως η επιβολή των επιταγών της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ (Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης) για να φτάσουμε το «επίπεδο» των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων; Γεγονός βέβαια, που δε σημαίνει τίποτα άλλο από το να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, πως η έρευνα που διεξάγεται εντός των σχολών μας και το προϊόν της, θα συγκεντρώνονται σε χέρια ιδιωτών - χρηματοδοτών, αλλά και πως ο εργαζόμενος - απόφοιτος από αυτό το πανεπιστήμιο, δε θα χει πάρει παρά μια σειρά από πακέτα πληροφοριών που θα καλείται “ατομικός φάκελος προσόντων” και θα τρέχει δίχως σταματημό να διαπραγματεύεται μόνος του την εργατική του δύναμη, σε μια ενδιάμεση κατάσταση εργασίας - ανεργίας. Μήπως το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο δεν τους χωράει όλους πλέον αλλά προωθείται μια μορφή παιδείας για λίγους κι εκλεκτούς; Μήπως το γεγονός ότι τεράστια ποσά περιουσίας του πανεπιστημίου (τόσο χρηματικής όσο και υποδομών, κτηριακών εγκαταστάσεων κλπ) κλάπηκε μέσα σε μια νύχτα με το λεγόμενο PSI για να πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;  Όχι;  Μήπως τότε φταίει το ότι με βάση όλη αυτή την κατάσταση το κόστος σπουδών μετακυλύετε στους φοιτητές; Ας βάλουμε όλοι λίγο το χέρι στην τσέπη  για να έχουμε θέρμανση στα αμφιθέατρα, για να μην πεθάνουμε από τη βρώμα... Μήπως φταίει το ότι όλο και πιο έντονα μπαίνουν οικονομικά κριτήρια στις φοιτητικές παροχές; Μήπως φταίει η ιδιωτικοποίηση πολλών πλευρών της λειτουργίας του πανεπιστημίου; Μήπως το ότι παρά το πάσο η τιμή του εισιτηρίου στα ΜΜΜ διαρκώς αυξάνεται; Μήπως όλα αυτά μας ωθούν στο να δουλεύουμε από πριν καν μπούμε σε κάποια σχολή και μάλιστα με τις χειρότερες συνθήκες, ελαστικά και ανασφάλιστα; Με ωράρια που καθιστούν απαγορευτική την παρακολούθηση μαθημάτων πολλές φορές. Μήπως τον έλληνα φορολογούμενο τον βαραίνει περισσότερο το να πληρώνει εργολαβίες για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη θέρμανση αφού αποδεδειγμένα κοστίζουν πολύ περισσότερο από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία; Αυτούς τους εργαζόμενους που δεν ήταν «ωφέλιμοι» και γι’ αυτό βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν…
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Μία εβδομάδα πριν την φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, έχουμε ανάγκη να παλέψουμε για το ψωμί μας, την παιδεία μας και την ελευθερίας μας. Τώρα , περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμείς οι φοιτητές πρέπει να ενώσουμε τα αιτήματα μας με όλου του λαού που αγκομαχεί κάτω από την σιδερένια μπότα Κυβέρνησης- Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.  και να απαντήσουμε συνολικά στην γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε. Και η απάντηση αυτή απαιτεί  επιβολή εδώ των αναγκών μας εδώ και τώρα και όχι απλή διαμαρτυρία και κατάθεση των αιτημάτων μας. Γιατί δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αφήσουν ανυπεράσπιστο το πανεπιστήμιο, μέσα στο οποίο συσπειρώθηκαν φοιτητές και εργαζόμενοι πριν από 41 χρόνια, δεν θα αφήσουμε τα «τανκς» της σύγχρονης χούντας Δ.Ν.Τ.- Ε.Ε.- ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ « να περάσουν από πάνω μας». Θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας το πανεπιστήμιο που θέλουμε , το σχολείο που θέλουμε , την δουλεία που δικαιούμαστε και την ζωή που μας αξίζει!
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ: 
Παλεύουμε για:
l   Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς οικονομικούς ή εξεταστικούς φραγμούς
l   Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Καμία εφαρμογή της Συνθήκης της Μπολόνια. Απαιτούμε:

l  Καμία διαγραφή φοιτητή. Κανένας διαχωρισμός σε ενεργούς- αιώνιους- λιμνάζοντες. Καμία κατάργηση της πρόσβασης σε εξετάσεις
l  Δημόσια Δωρεάν σίτιση -στέγαση- συγγράμματα –συγκοινωνίες. Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
l  Καμία δημιουργία Οργανισμών. Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας – Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων – Όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις
l  Καμία διάσπαση πτυχίων και κύκλων σπουδών. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με πλήρη κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε αυτό.Καμία υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών, καμία περικοπή της γνώσης που παρέχεται.
l  Παιδεία για τις ανάγκες της νεολαίας και της πληττόμενης πλειοψηφίας, όχι για τις επιχειρήσεις και την αγορά
l  Πλήρη επαναφορά του ασύλου. Ούτε σκέψη για εταιρείες security μέσα στις σχολές. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας

l  Ανατροπή συνολικά του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ -κεφαλαίου και της κυβέρνησής του μαζί με την πολιτική τους.Απαιτούμε:
-Κατάργηση των μνημονιακών νόμων και όλων των αντεργατικών μέτρων.
-Παύση πληρωμών - Διαγραφή του χρέους. Κατάργηση των δανειακών συμβάσεων-Έξω η Ελλάδα από                           το ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
l  Κατάληψη της σχολής Παρασκευή 14/11-Δευτέρα 17/11
l  Συμμετοχή του συλλόγου στην πανεκπαιδευτική πορεία στις 14/11 στις 14.00 στα Προπύλαια
Συμμετοχή του συλλόγου στην παλλαϊκή-αντιμπεριαλιστική πορεία 17/11 με προσυγκεντρωση στις 14:00 στο πολυτεχνείο.
l  Διανομή καρτών σίτισης από το φοιτητικό σύλλογο σε όλους τους φοιτητές. Επιβάλλουμε τις ανάγκες μας. Από δω και μπρος, θα τρώνε όλοι οι φοιτητές με κάρτες σίτισης του συλλόγου!
l  Συντονιστική επιτροπή για την υλοποίηση της απόφασης αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση
Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 18/11 στις 13.00 στο ΑΜΦ.21
                       
ΑΕΠ          ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου